Bild: Klimkin / Pixabay.

Vad finns det för samband mellan schack och silikontuttar?

Om det vore 1 april skulle man tro att det är ett aprilskämt. Men det är uppenbarligen på största allvar.

Det internationella schackförbundet Fide (Federation Internationale des Echecs) har tecknat ett avtal om reklam och sponsring med bröstförstoringsbolaget Motiva. Motiva som har sitt huvudkontor på Costa Rica.

“Schack är en mansdominerad värld och sporten har länge brottats med svårigheten att locka kvinnliga spelare. Internationella schackförbundet Fide har deklarerat att 2022 ska bli ‘kvinnliga’ schackspelares år… Organisationen har säkrat sitt största sponsoravtal för kvinnliga schackspelare någonsin”, skriver tidningen Resumé.

Nu växer kritiken från kvinnliga spelare, men tydligen inte från manliga, som anser att beslutet är kvinnoförnedrande. Ja till och med sexistisk och äckligt enligt inlägg på schacksajten Lichess.

“Ska inte schack – ett spel som kräver hjärna snarare än bröst ta avstånd från den typen av reducerande och kvinnofientliga tankegångar?”, säger en anonym kvinnlig spelare till tidningen The Guardian.

“Jag tvivlar starkt på att Fide skulle låta ett penisförstoringsföretag sponsra mästerskapet för herrar”, säger en annan.

Sveriges schackförbund dömer också ut sponsoravtalet:

“Det skickar helt fel signaler, självklart. Schack handlar om hjärna och inte om utseende. Det är inte alls den här uppfattningen vi vill att folk ska få om schack. Men vi har tyvärr inte så stor påverkan på Fide”, säger Ofelia Thörnqvist, ansvarig för damschack på Sveriges schackförbund.

När jag läser det här, inte bara i Resumé, utan även i flera andra medier, kommer jag osökt att tänka på OS och debatten om att damerna måste ha bikinitrosor och tajt BH när de spelar beachhandboll. Bryter det mot snuskgubbarnas regler blir det böter, och i värsta fall avstängning.

Kan lägga till att ordförande för Fide är Kirsan Iljumzjinov. En rysk affärsman, politiker och schackspelare. Han var president i republiken Kalmuckien i Ryska federationen 1993-2010 och president i FIDE, världsschackförbundet, sedan 1995.

Iljumzjinov har beskrivits som en excentrisk, nyckfull och korrupt ledare under vars ledning Kalmuckiens ekonomi stagnerat. Han har också påstått sig ha blivit kontaktad av utomjordingar och besökt deras rymdskepp. Källa: Wikipedia.

PS. Det är oklart när och var schack först uppstod. Den äldsta kända förekomsten är från Indien från 500-talet. Det spelet hade stora likheter med dagens schack. Damen hette “rådgivaren”. Löparen hette “elefanten” och hade en kortare räckvidd.

Det finns också en kinesisk variant av schack.

Från Indien spred sig spelet till andra delar av Asien, bland annat via sidenvägen.

I Persien, nuvarande Iran, fick schack hög status. Man har påträffat schackpjäser i Persien från 600- och 700-talet.

Själva namnet schack härstammar från shah, som är det Persiska ordet för kung. Schackmatt kommer från “shäh mät” som betyder ungefär “kungen är hjälplös”.

I Europa finns schack dokumenterat från slutet av 900-talet. Källa: Wikipedia.

Lästips:

Rolf Waltersson