Artikeln från Cubadebate tidigare publicerad i nedkortad form på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.
För några dagar sedan anlände en kubansk expertgrupp till Andorra för att hjälpa till med att bekämpa coronaepidemin. De 39 kubanerna har ingen vilja till att bli slagträn i konflikten mellan USA och Kuba. Men myndigheterna i det lilla landet har slagit larm om att de pressas från USA att avvisa den kubanska hjälpen.
Andorras utrikesminister, Maria Ubach, berättar att man håller “tät kontakt med” de nordamerikanska myndigheterna om hälsoavtalet mellan Andorra och Kuba. “Jag känner till USA:s position, men vi är ett oberoende land och väljer de vi vill samarbeta med”, säger Ubach. Hon berättade att Andorra först bad Spanien och Frankrike om hjälp, men på grund av den “kritiska situation” som dessa upplever behövde Andorra istället se sig om i den spanskspråkiga världen.
Då Andorra för närvarande är ordförande i organisationen för Iberoamerikanska toppmöten tog Andorra kontakt med kubanerna. Dessa har en lång tradition av hälsovårdstjänster i utlandet.
På bara en vecka gick man från förfrågan till Kuba till att kubanerna anlände till Andorra, det andra landet i Europa efter Italien, som får hälsovårdshjälp från Kuba. Vilket alltså kritiseras av USA.
USA:s “Byrå för demokrati, mänskliga rättigheter och arbete” inledde förra veckan sin smutskastningskampanj där man varnar europeiska länder och uppmanar dem till att avvisa samarbete med Kuba.
“Kubas regering behåller den största delen av lönen som läkare och sjuksköterskor får samtidigt som deras personal utsätts för fruktansvärda arbetsvillkor. Stater som ber om hjälp från Kuba för att bekämpa COVID-19 bör analysera avtalen”, sades det från byrån i USA.
Likaså insisterade USA:s viceminister för Latinamerika, Michael Kozak, att varje avtal med Kuba “måste vara offentligt och transparent” för att garantera “välmåendet och säkerheten” bland de kubanska läkarna. Han hävdar att de ska ha en “rättvis och direkt” lön.
Vid frågan om utgifterna för det kubanska biståndet svarade ministern att det inte är bestämt, utan kommer att diskuteras längre fram med tanke på att “prioriteten var att få dem att komma”.
Ubach är mycket tacksam för “den kubanska generositeten” också med tanke på att “de själva genomlever en hälsovårdskris.”
Längden på kubanernas vistelse beror på hur utvecklingen är i Andorra. Regeringen gav igår ut ett dekret i vilket en speciell kvot auktoriserar tillfällig immigration för hälsovårdsspecialister fram till juni.
Cubadebate 200331 (något nedkortad)
Defensa de la soberanía ante EEUU por presencia de médicos cubanos