Ni har säkert hört om den tragiska händelsen då två hästar i en hage blev skjutna av en vildsvinsjägare. De två shetlandsponnyerna blev så svårt skadade att man tvingades avliva dem på plats. Det fanns också människor – som dock inte kom till skada fysiskt – i närheten av hagen där hästarna blev skjutna.
Det här hände i Nykvarn vid 20-tiden då det blivit mörk. Vildsvin är ju nattaktiva så vildsvinsjakt bedrivs ofta när det är mörkt.
Vad som hänt i just det här faller är ännu oklart. Hur kunde det gå till så att man uppfattade shetlandsponnyer för att vara vildsvin?
Det här är inte första gången det gått så här fel. Vid ett tillfälle för ett par år sedan blev en ko och en tjur skjutna i en hage.
Vid ett annat tillfälle har hästar har fått sätta livet till vid vildsvinsjakt.
Och utanför Hörby blev för ett par år sedan tre tjurar skjutna.
Vid ett tillfälle har en joggare blivit beskjuten.
Vid dessa tillfällen tros felskjutningarna berott på en viss typ av mörkersikten, även kallade värmesikten eller termiska sikten.
Dessa värmesikten blev godkända och lagliga att använda för vildsvinsjakt 2019. Den dåvarande regeringen beslutade att göra dessa sikten lagliga trots varningar att felskjutningar och olyckor skett i andra länder:
– Man brakade på och tillät dem. Och som en direkt följd av det har vi haft ett antal incidenter”, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet (se lästips)
Även Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, efterlyser en utvärdering kring användandet av så kallade termiska eller värmeseende sikten.
Värt att notera att det är företrädare från Svenska Jägareförbundet som varnar för användning av dessa sikten vid vildsvinsjakt.
Men jägaren Christer Ericsson i Alsterbo menar att det snarare är jägarna det är fel på:
– Man hittar nog felet bakom själva bösskolven. Man måste fasen vara säker på vad man gör innan man lossar ett skott”, säger han.
Det som sägs vara problemet med dessa värmesikten är att de ger en otydlig och suddig bild av bytet. Även avståndsbedömningen blir svårare genom ett värmesikte. Och att det skulle vara ”förklaringen” till varför det blivit allt vanligare med felskjutningar efter att dessa sikten blivit lagliga att använda vid mörkerjakt på vildsvin.
Att det kan gå “hett till” vid jakt konstaterades även vid senaste licensjakten på björn då jägare var berusade och använde sig av olagliga jaktmetoder. Även att halvautomatiska vapen nu blivit tillåtet vid jakt kan bidra till att en del jägare ser jakten som ett slags nöje, en troféjakt, en sport. (se lästips eFOLKET)
Vildsvin har inga naturliga fiender, förutom människan. Inte ens vargen ger sig på en flock aggressiva vildsvin. Möjligen att en och annan vildsvinsunge som kommit på avvägar kan bli vargens byte.
I Sverige finns uppskattningsvis 250 000 – 300 000 vildsvin. De ställer till med stor skada på fält och åkrar, i trädgårdsodlingar och gräsmattor. Under en natt kan en flock vildsvin böka sönder stora arealer i sin jakt efter smådjur som maskar och annat.
I olika naturprogram kan man se filmer av djur tagna på natten där man använt värmekänslig teknik. Jag antar att det är ungefär liknande teknik som värmesikten för jakt.
Rolf Waltersson
Lästips:
Vildsvinsjägare skadesköt två hästar – människor fanns i närheten – SVT Nyheter. 26 oktober 2024
Omstritt beslut om värmesikte vid vildsvinsjakt – Västerviks-Tidningen. 12 april 2019
Fler felskjutningar under vildsvinsjakt kopplas till mörkersikten – Sveriges Radio P4 Kalmar. 23 november 2022
Kor och hästar skjuts under vildsvinsjakt – “En tydlig ökning” – SVT Nyheter. 18 november 2021
Värmesikten & Termiska Sikten för Jakt & Skytte – Handla Digitalt
Flera jaktbrott under årets licensjakt på björn – eFOLKET. 19 oktober 2024
Vildsvin i Sverige – Wikipedia