Foto: Rolf Waltersson.

Telefonlur – Livet som telefonförsäljare

Nu har domen fallit i Arbetsdomstolen där domstolen ger arbetsgivaren rätt att avskeda en telefonförsäljare. Telefonförsäljare vid ett telemarketingföretag hade fått sparken därför att hen ”underpresterade” genom att inte ringa minst 250 samtal per dag, vilket var kravet enligt anställningsavtalet. Det var facket Unionen som drivit ärendet till Arbetsdomstolen.

Det är första gången man testar ”Nya LAS från 2022”. Alltså den försämring av LAS (Lagen om anställningsskydd) som centerpartiet lyckades driva igenom. Men man kallar det naturligtvis inte en försämring av anställningstryggheten. Det heter att man ”moderniserat” LAS.

Jag funderar på det här med minst 250 samtal om dagen. Jag utgår från att det är normal 8-timmars arbetsdag.

Det innebär 31,25 samtal per timme – som jag rundar av till 31 samtal per timme. För man kan ju knappas ring 0,25 samtal.

31 samtal per timme innebär i snitt att varje samtal får ta max 2 minuter. Alltså ett samtal varannan minut. Och vid de fall någon lättlurad kund nappar på kroken tar förmodligen samtalet betydligt mer än 2 minuter. Då får man ligga i för att ta igen den tid man tappat.

Jag läser i Aftonbladet att en duktig telefonförsäljare som inte ligger på latsidan ringer 300 samtal, eller drygt det, på en dag.

Jag märker att det ofta plingar i min telefonlur från okända nummer. Är man inte snabb som en vessla att svara, så bryts ringningen redan efter en eller två ringsignaler. Då är det säkert någon ”underpresterande” stackars telefonförsäljare som inte har tid att vänta på svar, utan snabbt måste ringa till nästa offer för att hålla ”prestationskvoten”.

De gånger jag svarat är det alltid telefonförsäljare. Det är från socialdemokraternas Kombilotteri. Från Postkodlotteriet. Nån som vill lägga om mitt tak eller byta fönster. Nån som vill installera solceller. Ett bredbandsföretag. Nån som vill sälja ”hälsopreparat”. Nån som vill se över min ventilation. Och så vidare.

När jag själv ringer till vänner och bekanta låter jag åtminstone 5-6 signaler, eller fler, innan jag ger upp och konstaterar att hen inte kan eller vill svara just då. Det är ju inte alla som går omkring med telefonen i handen och kan svara omedelbums på den första signalen.

Om man utgår från att även telefonförsäljare blir kissnödiga, och kanske har rätt till nån eller ett par fikapauser på arbetstid. Och dricker man kaffe är risken ännu större att man blir kissnödig kanske flera gånger. Då gäller det att ha ”festblåsa” för att inte bli av med jobbet.

På dagens ”moderna” arbetsmarknad ska man helst både knipa och knipa käft för att inte ligga risigt till. Och inte blev det bättre med det ”moderniserade” LAS heller.

Rolf Waltersson

Lästips:

Facket förlorade första målet om nya las – rätt att säga upp telefonförsäljare – Arbetet. 9 oktober 2024

En glädjens dag för kapitalet, när anställningstryggheten försvagas – eFOLKET. 8 juni 2021

Remissvar om LAS-utredningen – eFOLKET. 27 oktober 2020

Gunnar Wiklund – Han måste gå – YouTube (Slagdänga från början av 1960-talet med Gunnar Wiklund. ”Tala närmre, håll telefonen intill din mun. Låt oss låtsas vi är ensamma en stund…”)

You May Also Like