Sotpackan på Sörmlandsgården

Theresia Holmstedt Jensen:

I söndags, 30 juni, var jag på teater. I hällande regn såg jag Teaterföreningen Sigurds föreställning Sotpackan, som spelades utomhus i med Sörmlandsgårdens byggnader som passande bakgrund.

Föreställningen handlar om Anna Eriksdotter, den sista personen som avrättades som häxa i Sverige, vilket skedde just i Eskilstuna. Att manusförfattaren, tillika spelets regissör, Robert Rosendrake fastnat för berättelsen om Annas livsöde är inte konstigt. Historien är fängslande och berättar förutom om Anna, som i folkmun kallades Sotpackan, utan påminner också om en mörk tid i Sveriges historia då kvinnor pekades ut som häxor och dömdes till döden för trolldom.

Anna var en stark kvinna som gick sina egna vägar.

Robert har vävt en berättelse där olika tider sammanflätas och ger en fin dimension i pjäsen.

Hur sann den förbjudna kärleken var historiskt vet jag inte; det ohistoriska får väl i så fall sättas på manusförfattarens konto för konstnärlig frihet. Sotpackan var 80 år när hon avrättades; i föreställningen framställs hon betydligt yngre, men den detaljen förringar inte berättelsen tyngd.

*******

Föreningen Sigurdspelet består främst av amatörskådespelare, i denna uppsättning är 24 personer på scen, plus tekniker och annan personal runtom föreställning. Det är en glädje att se så många barn och vuxna i olika åldrar tillsammans ge liv år detta stycke historia.

En utmaning för dagen utgjordes av ljudet, den tekniska utrustning som annars förstärker talet, hade på grund av dagens regnoväder tagits bort. Det märktes tydligt vilka av skådespelarna som har en lång teaterfarenhet och vilka som är nya, på sättet att tala och nå publiken trots avsaknad av tekniken.

Kvalitetsmässigt skiljer sig naturligtvis skådespelarinsatserna åt vilket är ofrånkomligt när det gäller amatörteater. I de bärande rollerna hade regissören, tacksamt nog valt, ensemblens mer rutinerade skådespelare, vilka drev spelet framåt. De nya lär av de som har varit med länge och på så vis säkras återväxten.

En sak som kan förbättras är de många scenbytena; omflyttning av möbler blir transportsträckor utan innehåll och bör minimeras. Varför inte låta bänkar och bord fylla tunet på Sörmlandsgården, så att de står där hela spelet?

*******

Föreställningen visar tydligt på hur ryktesspridning och människornas tissel och tassel och önskan att leta syndabockar, kan få de hemskaste konsekvenser. Jakten på syndabockar pågår ständigt, även om föremålen växlar.

Trots det mörka temat ingav föreställningen ett slags mod och hopp, en tanke om att en annan värld är möjlig, om inte här på jorden så kanske någon annanstans …

Sotpackans sång på slutet fick de små håren på mina armar att resa sig.
Regnet hade krupit innanför regnjackans krage och jag var ordentligt kall när jag lämnade Sörmlandsgården då applåderna klingat ut. Men inombords var jag varm.

Theresia Holmstedt Jensen

Lästips:

Anna Ersdotter var den sista som avrättades för häxeri – SVT, 19 april 2017.

Anna Eriksdotter (eller Anna Ersdotter) – Wikipedia.

Biljetter för Sotpackan, sommaren 2024! https://nortic.se/ticket/event/55316
Sotpackan Sörmlandsgården, Eskilstuna.
29, 30 juni.
6, 7 juli
Sotpackan Lagersbergs Säteri, Eskilstuna.
13, 14 juli.

Mer info: TFSIGURD

You May Also Like