Jag brukar gå på loppis för att leta gamla veckotidningar. För några dagar sedan gjorde jag några fynd som jag läser med stort intresse. Mest för att få en uppfattning om “tidsandan”.
Eftersom jag anser att reklam oftast är både förljugen och fördummande, studerar jag extra noga reklambudskapen i dessa gamla tidningar.
Det här reklaminslaget för Palmolive tvål hittar jag i ett gulnat nummer av Husmodern från 1947:
“Amerikanska läkare påvisa att 2 kvinnor av 3 kan få vackrare hy på 14 dagar!”
Det första jag noterar är att “Amerikanska” är skrivet med rött. Som att understryka att det är speciellt viktigt att läkarna är från USA (för jag antar att man med Amerikanska syftar på USA). Att läkare från det stora landet i väster är extra trovärdiga.
Min andra notering – gäller det bara kvinnor? Får inte män vackrare hy av denna tvål? Eller är bara kvinnor som ska vara måna om sitt utseende?
Förmodligen är det så eftersom man skriver:
“Palmolives 14-dagars metod prövad på 1 285 kvinnor representerande olika hudtyper”.
Man brydde sig alltså inte ens om att pröva vilken inverkan denna tvål kan tänkas ha på manliga nyllen.
Så till det vetenskapliga. Det är 36 läkare som medverkat i denna “vetenskapliga” test av 1 285 utvalda kvinnor med olika hudtyper, torr, fet och normal.
Så här säger en av de sex kvinnorna i annonsen, Fru Robert Stoner i St. Louis, Missouri:
“Jag tvättade mitt ansikte tre gånger om dagen med Palmolive Tvål. Efter 14 dagar konstaterade min läkare att hyn var klarare, friskare, mindre fet. Ni måste försöka denna underbara Palmolivemetod”.
“Min hy blev bättre efter 14-dagarsmetoden”, säger Shirley Walcottt i Los Angeles.
Även Jane Grasty i Merrick Long Island lovordar Palmolive;
“Min hy blev klarare, verkligen mindre “grådaskig”.
En annan av deltagarna, Mary Guthrie i Roselle, New Jersey;
“Efter 14 dagar blev min hy mindre grov”.
Efter detta vetenskapliga experiment kan de 36 läkarna rapportera samma förbättring hos “två av tre av de 1 285 kvinnorna”.
Jag noterar att alla sex kvinnor som finns i reklamannonsen anges med både namn och bostadsort. Men av de 36 läkarna nämnd inte en enda vid namn. Varför? Skulle det inta varit bättre för om man vill framstå som trovärdig.
Man undrar om de finns/fanns på riktigt, dessa 36 läkare och 1 285 kvinnor? En vild gissning från min sida är att alltihopa bara är bluff och hittepå.
Resultatet är också förbryllande med tanke på att “9 filmstjärnor av 10 använder LUX toalettvål”.
“LUX är så mjukt och väldoftande, så mjukt rengörande”, säger Jane Fonda. “Njut av det ljuvliga LUX-löddret också Ni och upplev vad filmstjärnornas skönhetstvål kan göra för er”.
Nu står man som åsnan mellan hötapparna – Palmolive eller LUX?
Lästips:
- Lux reklamfilm – Doris Svedlund 1955 – filmarkivet.se
- Var är tvålen? – Povel Ramel – YouTube
Rolf Waltersson