Jag skriver ju en hel del om reklam här i eFOLKET. I dessa tider med Black friday, Black week, Cyber monday, Singles day och allt vad dessa spektakulära köpfester kallas, är det en fröjd att grotta ner sig i all reklam som väller över oss som tsunamivågor.
I tidningar, TV, sociala medier, reklamskyltar på stan – ja överallt väller den förföriska reklamen över oss och hotar att inta våra hjärnor. Eller som det står på reklamtavlan vid en busskur:
ӀNTLIGEN BLACK FRIDAY!
Missa inte våra otroliga deals.
Vågar du vänta?”
Och visst är ”dealsen otroliga”. Rekordet jag hittat är:
”Black week – upp till 80% lägre pris”
Som om detta med 80% inte vore otroligt nog får man dessutom; ”15% extra rabatt på redan låga priser”.
Det är ju snudd på att man får betalt för att shoppa. Men det gäller att snabba på för denna deals gäller bara; ”I butik & online 29/11 – 2/12”.
Man är näst intill korkad om man inte ”passar på”. Rent mentalt känns det som att man förlorar pengar om man inte ”passar på” när det är så billigt. Eller som Aftonbladet skriver; ”Så går det nya rea-fusket till”.
När man går i ett saligt (köp)rus kommer Aftonbladet och försöker sabba alltihopa.
ELEKTRISK ISSKRAPA – GUDS GÅVA TILL BILÄGARE
När jag lusläste en tidningsannons för Black friday med en massa ”deals” trodde jag att det var 1 april när jag såg Black fríday- erbjudande för elektrisk isskrapa. Har aldrig hört talas om att det finns elektriska isskrapor. Själv har jag några isskrapor av plast. Såna där med reklam på och som man får gratis.
Bland annat har jag en från Friskis&Svettis som jag gillar. Det är som ett träningspass när man skrapar de isiga bilrutorna för hand. Det blir liksom dubbel glädje när man skrapar med muskelkraft.
Jag har gjort en gedigen ”research”, som det numera heter. På svenska betyder det att man tagit reda på hur det förhåller sig, att man skaffat sig bakgrundskunskap, att man gjort efterforskning.
Det måste man göra i dessa tiden med ”fake news” som jag tror betyder falska nyheter.
Det visar sig att det finns en stor marknad med elektriska, batteridrivna, isskrapor. Olika fabrikat och prisklasser – från några hundralappar till över 1 000 kronor. De finns också i olika utformanden, och även i ”modern design” för den som är modemedveten.
Nackdelen med vanlig manuell isskrapa är ”att du själv måste göra jobbet som både är utmattande och tidskrävande och innebär oftast våta och kalla händer”.
Med den elektriska isskrapan ”går det fort att bli av med isen utan större ansträngning. Att få bort isen från bilrutorna tar bara några minuter”.
Men när jag tittar på en filmsnutt där man testar olika isskrapor visar det sig att ”man själv” måste hålla i sin elektriska isskrapa. Jag trodde att det handlade om nån variant av robotgräsklippare eller robotdammsugare som ”gör jobbet” så att man själv kan ligga i hängmattan eller soffan och titta på utan att ”bli utmattad”.
Dessutom visade testfilmen att den gamla hederliga manuella isskrapan från Friskis&Svettis är överlägset bäst och effektivast på att ta bort isen. (se lästips)
”Kärcher släpper guds gåva till isiga bilrutor”, skriver Teknikveckan. Så nu har jag ännu en anledning att inte tro på några gudar.
Jag tror i stället på Friskis&Svettis.
Rolf Waltersson
Lästips:
Elektrisk is-skrapa – Uppackning & test! – YouTube
Hasse & Tage – I Sportaffären – YouTube. (Med Gösta Ekman och Lena Nyman från revyn ”Svea Hund” från 1976. En dråplig drift med prylsamhället långt innan det fanns elektriska isskrapor)