Henrik Landerholm, som en gång i tiden var ordförande för Moderat Skolungdom i Eskilstuna, är numera generalsekreterare för Myndigheten för psykologiskt försvar. FOTO: commons.wikimedia.org

“Skratt som kan skada” – Birger Schlaug om bockar som trädgårdsmästare

Birger Shlaugs inlägg har varit publicerad på hans blogg.

*****

Myndigheten för psykologiskt försvar har i uppdrag att förhindra ryskt påverkan inför valet i höst. Uppdraget är viktigt. Utländska intressen, troll och tankesmedjor ska inte försöka styra svenska val.

Samtidigt ger regeringen bidrag till den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council som bland annat bedriver politisk påverkan i Sverige – inte minst i frågan om svenskt Nato-medlemskap.

Ödmjukt ställer jag frågan: Är det så bra det? Om man nu säger att svenska väljare ska skyddas från utländsk påverkan så gott det går.

Som piruett kan konstateras att Henrik Landerholm, som är generaldirektör för just Myndigheten för psykologiskt försvar, startade The Swedish Atlantic Council som inte bara handhar de trevliga Atlantpubarna utan även drivit konferenser tillsammans med… gissa vad… tamtamtamtam… NATO Public Diplomacy Division.

Som en annan liten piruett kan nämnas att “Skratt som kan skada” är titeln på en av punkterna i Myndigheten för psykologiskt försvars senaste kampanjer. Där utpekas satir som farligt, ty sådan kan gynna fienden.

Personligen tycker jag att mycket av det som sker har draget av satir över sig.

Nämnas kan också att vapentillverkarens Saabs ordförande Jacob Wallenberg och allas vår vän med fingrarna i det mesta och ständigt sittande på flygplan (Carl Bildt) är medlemmar i Atlantic Councils International Advisory Board.

Herr Bildt. Bild från wikimedia.commons.org

Så nog är verkligheten något av satir på sig själv …

PS!

Verkligheten pimpades nyss med att generaldirektören skickade hemliga uppgifter via sin personliga mejladress … Ja, jisses så det kan bli.

Birger Schlaug

Lästips, om herr Landerholm: