I somras frågade Kommunen Eskilstunaborna vad de tycker om dagens Centrum och vilken utveckling de vill se i framtiden. Nu är resultatet klart och presenteras.
1262 blev den totala mängden svar på enkäten som var öppen under ett antal veckor i somras. Förutom en enkät med en rad frågeställningar om centrumutveckling kunde respondenterna även uttrycka sig i fritextsvar samt välja att utgå från en karta och kommentera på specifika platser. Efter avslutad enkät har ett omfattande analysarbete genomförts och nu färdigställts, berättar Kommunen i ett pressmeddelande. Resultatet finns tillgängligt på Kommunens stadsutvecklingswebb. Det har också presenterats som en del av den just nu pågående jubileumsveckan för Fristadstorget som firar 10 år sedan nyinvigningen.
Svaren i enkäten visar att det är många Eskilstunabor som värnar om parker och grönska och platser kring Eskilstunaån ihop med de historiska miljöerna och byggnaderna. Det går också att skönja en oro över att Centrum förlorar sin livlighet och attraktionskraft på grund av färre butiker. Fler har också kommenterat kring parkering och bilvänlighet, bilfria alternativ och cykelvänlighet, trygghetsfrågan, barnvänlighet, potentialen för det så kallade å-rummet och ett ökat kulturellt utbud.
Barnperspektiv
Tidigare i våras hölls rundabordssamtal om Eskilstuna Centrums utveckling med fastighetsägare. Nu läggs de nya enkätsvaren från Eskilstunaborna till i det underlag som tas fram i arbetet med ett nytt planprogram för Centrum. Ett planprogram är ett stöd för kommande detaljplanering och bygglovshantering. Det ger också en riktning för kommunala investeringar för gator, torg, parker och platser med allmänintresse i. Ett exempel är att arbeta mer med att utforma Centrum utifrån ett barnperspektiv och med mer grönska och vatten. Att arbeta fördjupat med trafikflöden och transportmönster, parkeringsstrategi och att utveckla hållbar mobilitet med fler kreativa lösningar är andra exempel. Senare nu i veckan håller Kommunen en barn- och ungdomsdialog på Fristadstorget för att få ännu fler inspel från den yngre generationen. Den dialogen sker nu på torsdag (24 oktober) klockan 17.00 till 20.00.
Bland de svarande i sommarens enkät finns ett brett ålderspann, från 20 till 80 år (men de allra flesta är mellan 30 och 60 år). För att nå åldersgrupper med lägre representation bland enkätsvaren hålls dialoger nu under hösten. Även studenter på Mälardalens Universitet är en utpekad målgrupp att prata med. 65 procent av de svarande är kvinnor, 33 procent män. Två procent har angett annat.
Stark oro för Centrums framtid
Enkätsvaren visar att invånarna i Eskilstuna vill se ett mer levande, grönskande, säkert och inkluderande Centrum som erbjuder en blandning av handel, kultur och umgängesytor. De vill också att Kommunen underlättar för både näringsliv och invånare att delta i stadens utveckling. Bland enkätsvaren syns en oro över att Eskilstuna Centrum förlorar sin livlighet och attraktionskraft. Många betonar att antalet butiker i Centrum har minskat drastiskt, och att Centrum därför upplevs som tomt och öde.
De tio ämnena, som presenteras här nedan, är de som återkommer oftast sammanvägt samtliga 1262 svar som inkommit till Kommunen. De är listade i ordning som de nämns, nr 1 nämns mest, och sedan fortsätter ämnena i fallande skala. Det finns även andra ämnen som omnämns, men dessa tio är de vanligaste:
1. Brist på butiker i centrum
Många respondenter påpekar att handeln i Centrum har minskat drastiskt och att de flesta butikerna nu finns på handelsplatser utanför Centrum, så kallade externa köpcentrum. Detta har lett till ett ”dött” centrum med många tomma lokaler och en övervikt av restauranger, gym, frisörer och skolor. Det finns ett starkt önskemål om att återuppliva stadskärnan genom att locka tillbaka fler butiker, gärna små och unika. Flera respondenter föreslår sänkta hyror för att stödja nya företagsetableringar och gratis eller billigare parkeringar.
2. Parkering och bilvänlighet
En av de mest återkommande åsikterna i enkäten är att det är svårt att parkera bilen i Centrum. Många efterfrågar enklare och billigare parkeringsmöjligheter i Centrum, särskilt i jämförelse med fri parkering som idag råder vid externa köpcentrum (ex. Folkesta, Skiftinge, Tuna Park med flera). Vissa vill se en ringled för att minska trafikbelastningen i stadskärnan.
3. Bilfria alternativ och cykelvänlighet
En del respondenter betonar vikten av att minska biltrafiken i Centrum och istället satsa på gående och cyklister. Det finns förslag på bättre cykelvägar och säkra cykelparkeringar, vilket flera anser skulle göra staden mer tillgänglig och hållbar.
4. Trygghet och belysning
Enkätsvaren vittnar om en upplevd otrygghet i Centrum – särskilt på kvällarna. Förslag inkluderar bättre belysning och ökad närvaro av väktare eller poliser för att öka trygghetskänslan.
5. Kulturella evenemang och nöjesutbud
Många saknar ett brett kultur- och nöjesutbud i Centrum. Förslag som festivaler, musikuppträdanden och fler restauranger och caféer lyfts fram för att göra Centrum mer attraktivt.
6. Utnyttja ån bättre (det så kallade å-rummet)
Många ser potential i att använda Eskilstunaån bättre, med förslag om fler restauranger, fik och aktiviteter längs vattnet.
7. Fler gröna ytor och parker
Flera svarande efterlyser mer grönska och parkområden i stadens centrum, med förslag på fler träd, buskar och lekplatser.
8. Lekplatser och barnvänliga ytor
Det finns önskemål om fler områden för barn, som lekparker och barnaktiviteter i Centrum.
9. Sänkta lokalhyror
Höga hyror i Centrum nämns ofta som en förutsatt anledning till att butiker tvingas stänga (den så kallade centrumdöden). Många anser att Kommunen bör sänka hyrorna för att göra det möjligt för fler butiker att etablera sig.
10. Evenemang och torghandel
Flera Eskilstunabor önskar sig fler marknader och evenemang på Fristadstorget för att på så sätt skapa liv och rörelse. Några uttrycker att utbudet av evenemang framför allt sker på vardagar under arbetstid.
Bakgrund
I Eskilstuna Kommuns översiktsplan för 2030, med utblickar mot 2050, finns en inriktning om att sträva efter funktionsblandning av handel, service, bostäder och kontor för att skapa trygga och trivsamma stadsdelar med liv och rörelse dygnet runt. Stadskärnan (Centrum) ska ses som ett varumärke för staden, där det ska finnas ett samlat och väl sammansatt utbud med god tillgänglighet och ständiga förbättringar i det offentliga rummet, skriver Eskilstuna Kommun i sitt pressmeddelande.
Läs också:
Jubileumsvecka för Fristadstorget i Eskilstuna – Och Eskilstuna fyller 365 år
Eskilstuna: Picnic i Parken lägger ner – ”Känner oss lite slitna”