Prideflaggan på Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

Prideflaggan förbjuds i Sölvesborg

För några dagar sedan blev det stora rubriker i media om Sölvesborg och den högermajoritet bestående av SD, M, KD och det lokala partiet SoL som styr kommunen. Det var då man beslutade om politisk styrning av den offentliga konsten. “Utmanande samtidskonst” ska bannlysas. Enbart “klassisk och tidlös konst” får köpas in av kommunen.

Nu har Sölvesborg tagit ytterligare ett steg i den inskränkta, konservativa riktningen genom att förbjuda pride-flaggan på kommunens flaggstänger.

“Flaggning på kommunala byggnader ska ske på ett traditionellt sätt och där ingår inte pride-flaggan”, säger Louise Erixon (SD) som är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

“Ärligt talat är jag inte förvånad. Louise Erixon har tydligt visat sitt motstånd tidigare år då vi hissat pride-flaggan”, säger Ronie Olsson som är gruppledare för socialdemokraterna i Sölvesborg.

Även i Ronneby vill Sverigedemokraterna stoppa Pride-flaggan:

“Det är en flagga som inte ska hänga på våra flaggstänger. Prideflaggan är från början politisk. Ska vi ha andra politiska flaggor i våra flaggstänger? Jag tycker att vi ska vara strikta och traditionella”, säger Nicolas Westrup som är gruppledare för SD i Ronneby.

Jag undrar när det är dags för SD här i Eskilstuna att gå till storms mot flaggningen i kommunen? För i Eskilstuna har vi för vana att vara öppna, toleranta och vidsynta när det gäller vad som hissas i de kommunala flaggstängerna?

I samband med den årliga pride-paraden i Eskilstuna ser man pride-flaggan vaja i vinden på de kommunala flaggstängerna på Fristadstorget.

När samerna firar sin nationaldag 6 februari så hänger sameflaggan uppe.

Samma sak i samband med romernas internationella dag 8 april då den romska flaggan vajar över torget.

Romerna har ju inget land och ingen nationaldag. Man firar 8 maj till minne av den först romska kongressen i London som ägde rum 8 maj 1971.

Vid Europadagen 9 maj hissas EU-flaggan på torget.

Något jag tycker man kan “stå ut med” även om man inte är så där rasande EU-positiv.

Det finns säkert flera liknande dagar som man firar med flaggor på Fristadstorget här i Eskilstuna, men som jag inte kommer på såhär på rak arm.

Rolf Waltersson