Jag brukar inte köpa Expressen. Inte heller Aftonbladet. Men nu fick jag se en framsida som gjorde att jag halade upp stålarna för ett pappersexemplar av Expressen.
“H&M-dotterns lyxklubb för eliten. Inträdesavgift 250 000. Medlemmarna är hemliga”.
Konkreta siffror och uppgifter om hur den härskande klassen lever ska man inte förakta. Artikeln skriven av Michael Syrén visade sej var en blandning av kändisreportage och granskning. Den ingick tydligen en serie man kallar “Expressen Granskar”. Den innehöll en hel del tankeväckande information och ledde till en del funderingar hos undertecknad som jag härmed vill passa vidare.
Lite basfakta som Expressenartikeln ger:
Charlotte Söderström är dotter till H&M:s styrelseordförande Stefan Persson och syster till företagets VD Karl Johan Persson. Hon har en förmögenhet på 15 miljarder. (enligt en annan källa som jag kollat är förmögenheten 17 miljarder). År 2017 deklarerade hon en inkomst på 186 miljoner kronor. Hon äger och är delägare i olika bolag. I Tottsi AB har hon aktier till ett värde av 240 miljoner kronor. Hon äger tio procent av aktierna i familjen Perssons Ramsbury Invest AB och familjen Persson äger hälften av aktierna i H&M. Hon jobbar deltid på H&M utan att ta betalt. Miljonerna som rullar in kommer från inkomst på kapital.
Charlotte Söderström jobbar med sponsring. På det sättet vävs hennes arbete samman med hennes hästintresse. Hon äger toppryttarna Malin Bayards och Peder Fredricsons tävlingshästar. Hon är i själva verket den viktigaste hästägaren i landet menar Peder Fredricson som också umgås privat med Charlotte Söderström och hennes man Martin.
Det finns fler kända personer i parets umgängeskrets Till exempel kronprinsessan Victoria. Liksom Oriflameägaren Peder af Jochnich . Och att det krävs pengar för att fullt ut umgås med paret Söderström förstår man. Paret förestår Djursholms Country Club belägen på Strandvägen i Djursholm. Och inträdesavgiften på 250 000 kronor tillsammans med årsavgiften på 50 000 kronor borgar för ett urval som håller populasen borta.
Själva bor Söderströms i en annan villa på 775 kvadratmeter på Djursholm som inte heller går av för hackor. Låt oss citera Expressens Michael Syrén:
– Charlottes och Martins villa har lyxrenoverats med med bland annat ny takkupor och en inglasad veranda där arkitekten har inspirerats av spegelsalen i Gustav III:s paviljong i Hagaparken i Stockholm. I bygglovsansökan till Danderyds kommun skickades med bilder på paviljongen. I källaren har man byggt ett rejält spa med pool.
I familjen Söderström finns också ett intresse för andra hästkrafter än de som Fredricson och Bayard sponsras med. I Martin Söderströms garage finns bland annat en Range Rover, sex BMW, tre Porchar, en Rolls Royce Ghost (årsmodell 2017, pris; nära tre miljoner). I Martin Söderströms bolag Djursholms Investment Group finns dessutom en Mercedes, en Aston Martin och en Cadillac suv.
Martin Söderström äger 35 bolag bland annat AB Haga Gårdsinvestering i Båstad som handlar med konst, bilar, klockor och smycken.
Expressen låter Sussanne Ytterskog som driver tidningen “Connoisseur” kommentera paret Söderströms livsstil och rikedom. Det blir ganska intressant. Men vem är SussaneYtterskog och vad är “Connoisseur”?
Följande kan vi läsa på Wikipedia:
“Connoisseur och Connoisseur Exclusive är ett svenskt kvartalsmagasin som distribueras gratis till alla svenskar med en deklarerad bruttoinkomst, där inkomst av tjänst samt inkomst av kapital räknas samman, på minst 1,9 miljoner kronor.
Magasinet är RS-kontrollerat. Initiativtagare till magasinet är Susanne Ytterskog. Chefredaktör är Peder Lamm.
Connoisseur har funnits sedan 1998 och har en upplaga om ca 31 500 ex under vår-, sommar- och höstnumret. Magasinet har ca 50 000 läsare enligt SIFO 2016. Årets fjärde nummer som ges ut i december Connoisseur Exclusive ges endast ut i 15 000 exemplar till de med allra högst inkomst i Sverige.”
Connoisseur visar sig alltså vara de rikas eget husorgan och Ytterskog en av de rikas tillskyndare. Bra att veta när vi nu ska lyssna på vad hon har att säga.
När Expressen vill ställer frågor till Martin Söderström om hustrun och Djursholms Country Club avböjer Söderström att svara och förklarar att han vill undvika dylika intervjuer.
Om detta tycker Susanne Ytterskoog:
– Vi får inte glömma att vi bor i ett janteland och att det fortfarande än idag inom vissa kretsar är fult att tjäna pengar och det tror jag har en stor inverkan på de som tjänar mycket pengar i Sverige…..I USA är det annorlunda och okej att tjäna pengar. Men det är inte riktigt samma ljud i skällan här.
Låt oss börja med det där med “janteland”. Jantelagen var ett begrepp som lanserades av den dansk-norske författaren Aksel Sandemose. Jante var en fiktiv småstad i hans romaner ”En sjöman går iland” och “En flykting korsar sitt spår” som skrevs på 30-talet. Jante baserade Sandemose på den det verkliga Nyköbing där han växte upp. Med “Jantelagen menade han en inställning vars innebörd var att ingen skulle sticka upp och tro att han var förmer. Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt.
Det har blivit vanligt att ojämlikhetens försvarare (som Susanne Ytterskog) hänvisar till “jantelagen”. Det är i och för sej inte säkert att Ytterskog ens är medveten om det litterära ursprunget till begreppet. Men vad sådana som Ytterskog vill är att desarmera kritiken mot klyftorna i samhället genom sitt tal om “janteland”. Kritik mot ojämlikheten vill dom helt enkelt få till att vara avundsjuka och missunnsamhet.
Men det Sandemose skildrar är ju en inställning som innebär att ingen i den egna gruppen ska tro att han eller hon är något förmer. Man har påstått att denna inställning är typisk för de nordiska länderna. Om en jantelag existerar så är den nog universell. Frågan är om den finns? I alla fall kan man nog påstå att den inte alls präglar dagens Sverige. Ta alla grabbar som ser upp till de ungdomar från samma miljö som slagit igenom inom fotboll, ishockey osv. Eller alla som har mello-artister som ideal. Problemet är väl snarast att det råder en omvänd “jantelag”. Att många ersätter solidariteten med idealet om individuell karriär och snabba pengar. Ytterskogs snack om ”janteland” är helt enkelt en slentrianmässig bluff.
Men allra viktigast är att “jantelagen” (om den existerar i någon mån) inte har ett dugg med kritiken av klyftorna i klassamhället att göra. Den klassmässiga kritiken handlar ju inte om att någon i den egna gruppen sticker ut. Den handlar om att vårt samhälle är uppdelat i olika grupper; klasser.
Charlotte Söderström har inte lämnat vår klass och genom hårt arbete förändrat sitt liv. Hon är liksom sin far och sina bröder född i rikedomen. Vem kan på fullt allvar påstå att hon arbetat ihop de 15 miljarderna.
Dessa miljarder är skapade av hårt arbetande sömmerskor och lagerarbetare. Kapitalägarklassens rikedomar grundas just på att de i egenskap av kapitalister kan tillägna sej mervärdet som produceras av arbetarklassen. Och ska det vara så svårt att fatta?!
Menar någon att Donald Trumps förmögenhet på tre miljarder dollar beror på att han arbetat så oerhört mycket mer än en vanlig löntagare? Hur kan någon tro att han jobbat hårdare än de byggnadsarbetare som byggt hans hus? Och som pensionär har noll förmögenhet.
Under kapitalismen säljer arbetaren sin arbetskraft till det kapitalistiska företaget. Arbetet resulterar i ett värde som arbetaren får ut en del av som lön. En del av värdet går åt till att betala maskiner och utrustning. Och en del tillfaller kapitalisterna som mervärde.
Kapitalisternas förmögenheter och inkomst beror inte på att de arbetat hårdare. De beror på det kapitalistiska systemets mekanismer som låter mervärdet rinna ner i deras fickor.
Och med rikedom följer också makt. Makt att flytta företag om de tror att de kan göra större profiter någon annan stans. Makt att bestämma vad som ska produceras beroende på vad som ger mest profit. Makt att påverka politiken. Vi kan se hur kapitalisternas lobbyorganisation Svenskt Näringsliv (tidigare SAF och Industriförbundet) vridit den svenska politiken åt höger. Ökat ojämlikheten och privatiserat offentlig egendom.
De rikas livsstil är det som tär på vårt jordklot. Den bisarra konsumtion de vältrar sej i (och som exemplet paret Söderström illustrerar) är inte förenlig med en hållbar värld.
Den kapitalistiska överklassen måste befrias från de rikedomar de genom mervärdesutsugningen samlat på sej! För planetens och framtida generationers skull. Och det är bråttom! Deras makt över jordklotet måste brytas. De absurda klyftorna måste ersättas med en politik för jämlikhet. Storföretagen och bankerna måste föras över i samhällets ägo under demokratisk kontroll. Det håller inte att framöver fortsätta daltandet med den infantilt och girigt hagalna överklassen!
Peter Widén