Foto: TPW / eFOLKET.

Öppet föräldrabrev om att stoppa nedläggningen av Årbyskolans högstadium

Till den politiska ledningen i Eskilstuna kommun, Jimmy Jansson (S), Mikael Edlund (S), Marie Svensson (S) Jari Puustinen (M) Göran Gredfors (M), Muhammed Tahsin (M), Nina Tuncer (S) och samtliga politiker i Grundskolenämnden i Eskilstuna, Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

Ni politiker har beslutat om nedläggning av Årbyskolans högstadium som är den trygga platsen för så många barn och ungdomar. Ni är också ansvariga för trygghetsarbetet i hela Eskilstuna.

Samtidigt som den organiserade brottsligheten och våldet är mer närvarande än någonsin i Eskilstuna fattar ni beslut om att lägga ner ett högstadium som är den friskaste och mest socialt förebyggande verksamheten för hela stadsdelen och för så många elever från andra delar av staden som har valt Årbyskolan.

Bristande planering från skolförvaltningen

Det finns nu ingen planering för eleverna på Årbyskolans åk 7-9. De vet fortfarande inte vart de ska ta vägen när högstadiet läggs ner.

Den lokala skolledningen, lärare och elevhälsan har inga svar att ge. Det som pågår är ett experiment med barns hälsa och skolgång.

Den centrala skolledningen jobbar med ett förslag på ett extra skolval bara för Årbyskolan där föräldrar och elever endast ska få välja mellan 2-3 skolor som förvaltningen och politiken vägrar avslöja vilka de är. Ett system som inte finns idag, men som Grundskolenämnden förväntas ta ställning till den 11 oktober.

I skrivande stund undersöks hur rättssäkert detta system är juridiskt. Och ett extra skolval tar inte hänsyn till de mjuka värdena, som att elever får gå tillsammans med sina kamrater som de önskar.

Den 1 januari 2025 ändras skolvalet så att hela Eskilstuna blir ett upptagningsområde. Om det är fler sökande till en skola än antalet platser så kommer platserna att lottas ut. Ingenting garanterar att elever får gå tillsammans med sina vänner. Det finns inget barnperspektiv i detta eller någon barnkonsekvensanalys, bara teoretiskt arbete.

Ett extra skolval är inte rättvist och presenterades inte heller vid föräldramötet i maj. Det nya systemet som inte har prövats ännu ska köras fullskaligt från 1 januari och Årbyskolans elever blir försökskaniner.

Föräldrarna undrar varför de inte bara kan få välja i det nuvarande systemet? Eller, framför allt, varför får de inte gå kvar på Årbyskolan och gå ut sina årskurser på högstadiet med sina lärare?!

Ledningen svarar att det inte är inte genomförbart. Har ni utrett det? Nej, vi har avfärdat det, blir svaret! Inget av förslagen från elever, föräldrar eller personal tas hänsyn till.

Tidigare beslut om skolfrågor i kommunen har inte fattats på detta sätt.

Tidigare exempel vid nedläggning av skolenheter

Om man ser historiskt på beslut om nedläggningar så har det alltid följts av beslut om att en hel årskurs eller ett stadium ska flytta till en annan skola. Detta har då funnits med i besluten, tydlighet och ansvarstagande från början till slut. Men det gäller inte för Årbyskolans elever eller personal. Socialdemokraterna och Moderaterna har tillsammans med skolförvaltningens ledning arbetat för splittring av skolan och eleverna.

Det finns inget exempel i Eskilstuna där berörda elever har behandlats som nu. När Slottskolans 7-9 och Hammargärdets 7-9 lades ner så fanns redan beslutet att eleverna skulle flytta till Odlarskolan respektive Skogstorpsskolan. De som gick åk 9 på Slottskolan fick gå kvar och man tog inte in nya elever i årskurserna på högstadiet. Då fanns en plan från början även om beslutet i sig var ogillat.

Däremot har man jobbat med splittring i Vivalla i Örebro för några år sen. Argument om att höja gymnasiebehörigheten angavs, men eleverna höjde inte sina betyg. Likaså i Nyköping, och inte heller där ledde splittring till högre betyg. Med andra ord misslyckade experiment.

Det är en obehaglig tanke att göra om dessa misstag.

Bristande dialog med föräldrar och svikna löften

Lika obehagligt är det att dialogen med föräldrar är så dålig från förvaltningen och ansvariga politiker. Man svarar inte på mejl i tid, dialog med föräldrar försenas eller genomförs på ett sätt som gör det svårt för föräldrarna att delta. Löften som har getts vid föräldramötet i juni står man inte fast vid.

Detta gäller inte ledning eller personal på Årbyskolan utan skolförvaltningens ledning och den politiska ledningen inom Socialdemokraterna och Moderaterna. Det handlar om en demokratiskt styrd organisation som först ger löften i juni och sedan frånsäger sig ansvar i augusti.

1) Löften gavs till föräldrar på föräldramötet i juni om att ta med förslag från mötet till ledningen, löften som de som deltog själva har valt att bortse från. De svarar nu att de inte kommer att titta på förslagen.

Det som alla föräldrar fortfarande vill är att högstadiet inte ska läggas ned, särskilt med tanke på de nya fakta om processen som nu har kommit fram. Man vill att ledningen ska komma tillbaka med ett förslag om att elever och lärare ska finnas kvar för de befintliga årskurserna på Årbyskolan och att en sådan organisation skapas så att alla kan vara kvar under säkra former.

Detta vägrar man nu att utreda, trots löftet i juni!

Man hänvisar också till att det Mikael Edlund (S) sagt på föräldramötet och som refererats i Eskilstuna-Kuriren är nåt som bara står där, i tidningen. Föräldrarna häpnar när de får höra detta uttalande om något de själva har hört Mikael Edlund säga på föräldramötet och som korrekt refererats i tidningen.

2) Likaså har Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för skolan i Eskilstuna, på föräldramötet i juni sagt att eleverna visst kan få gå med vänner, men i augusti avvisar en avdelningschef samma fråga, och hävdar att förvaltningschefen har sagt för mycket.

3) När det gäller orsaken till nedläggning av högstadiet påstod skolförvaltningen och politiken på föräldramötet i juni att behörigheten till gymnasiet är låg och att betygen blir bättre om de hamnar på en annan skola.

Statistiken för Årby, som lärare presenterade i juni, visade på en stigande trend för gymnasiebehörigheten, men förvaltningen valde att inte lyssna och inte svara. Nu med facit i handen visar det sig att Årbyskolan ligger på ungefär samma snitt som en annan skola.

Dessutom visar prognosen för alla årskurs 8 som VT 2025 går ut åk 9 att Årbyskolan ligger på ett högre snitt i gymnasiebehörighet än två andra grundskolor och en annan är i stort sett lika.

Ska dessa högstadier också läggas ned? Trenden går uppåt för Årbyskolan men förvaltningen och politikerna i S och M vägrar att prata om det. De upprepar ofta att gymnasiebehörigheten har varit låg tidigare. De pratar också om att mer resurser har tilldelats Årby, men det var ett tillfälligt stöd. När föräldrarna i augusti påminde om statistikfrågan förnekades att man sagt att elevernas betyg skulle öka på en annan grundskola. Statistiken som är förvaltningens egen valde man att inte kommentera.

Förvaltningens egen barnkonsekvensanalys

Nu efter skolstarten har två personer från skolförvaltningen, alltså inte en utomstående eller oberoende part, genomfört barnkonsekvensanalyssamtal.

De samtal som nu gjorts är med tre barn i varje klass i åk 8 och 9. Detta har ifrågasatts av föräldrar på ett föräldraråd som är en ovanlig form för diskussion när det handlar om skolnedläggning, men några föräldrar använde den möjligheten eftersom få tillfällen till dialog ges.

Föräldrar har lämnat förslag på att göra en enkät med alla barn där de kan få skriva själva och uttrycka sig fritt. Det går att göra på så många sätt för att barn ska komma till tals. Även lärare har föreslagit detta.

Men nu hade förvaltningen själva bestämt att tre elever ska representera varje klass. Ingen förälder fick information om att en barnkonsekvensanalys skulle göras och när, ingen dialog eller återkoppling om förslaget till enkäter innan detta påbörjades.

Intervjuerna gjordes i grupp och personerna som genomförde dem var avdelningschefen, alltså rektorns chef, och en person till från förvaltningen. Vid samtalen fick eleverna till exempel veta upprepade gånger att elever på Årbyskolan endast har 50 procent behörighet till gymnasiet och så har det varit länge. Trots att statistiken för de senaste åren inte visar det.

Senaste siffran för VT 24 är 66,7 procent på Årbyskolan att jämföra med till exempel Stålforsskolan som för VT 24 har 67,68 procent. När eleverna försökte bemöta detta med sina argument fanns ett starkt maktövertag i samtalsledarnas påståenden.

Detta är oerhört allvarligt. Eleverna i Årby är vana att försvara sig och strida för det de tror på, men här befann de sig i underläge. Det ska vara personer som är opartiska som gör en barnkonsekvensanalys, den ska vara väl förberedd och tar tid att genomföra, inte bara samtal vid ett möte under 1 ½ timme som nu var fallet. Vid intervjuer ska korrekt statistik presenteras om alla frågor som rör barnens åsikter, annars har personen som intervjuar ett maktövertag.

Detta är en av de sämsta demokratiska processerna som genomförts i kommunen. Det är väldigt svårt för föräldrar att hänga med i vad som sker. Det är deras barn som ska gå sitt sista år i åk 9 och få avgångsbetyg. Eleverna ska alltså inte få fortsätta med sina lärare som känner dem bäst och inte gå tillsammans med sina vänner. Deras trygghet försvinner.

Detsamma gäller för elever som ska flyttas inför åk 8. Allt detta med argumentet att betygen ska höjas.

Elevernas val att gå på Årbyskolan

Det visar sig att elever som går på mellanstadiet i Årbyskolan har planerat att gå kvar hela högstadiet och de vill inget annat än det. Detta trots att förvaltningen och politiken aktivt kritiserat skolan istället för att, som en förälder sa, marknadsföra den och prata gott om den.

Skolledningens beslut i juni följdes av en proteststorm från elever, lärare och föräldrar. Det har visat sig att valet av andra skolor varit lågt och klasserna är fyllda. Det är få som valt något annat, men några elever har gjort det på grund av stress och oro för vad som sker.

Skolledningen har också använt det klassiska frånvalsargumentet, att många väljer andra skolor.

Det argumentet har spräckts när det visat sig vara fullt på de andra grundskolorna vilket skolförvaltningen bekräftar.

Den anpassade grundskolan

Vilket argument återstår?

Den anpassade skolan växer i Eskilstuna och behöver mer lokaler.”

Detta är ingen nyhet. Den anpassade grundskolan F-9 byggdes in tillsammans med F-9 på Årbyskolan för 20 år sedan. Man ville bygga in en integration som har fungerat väl. Det som är fantastiskt bra med en F-9 skola är att den fungerar som ett dragspel, det finns olika antal elever i olika årskurser och då kan man bereda plats på olika sätt för de olika stadierna och så har hela skolan fungerat. När 7-9 i anpassad skola på Årbyskolan behövde lokaler så kunde man utöka för dem.

Det som Socialdemokraterna och Moderaterna nu beslutat är att köra ut både högstadiet 7-9 och högstadiet 7-9 anpassad grundskola från Årbyskolan. Utan någon barnkonsekvensanalys eller ekonomisk analys av åtgärden.

Ett ekonomiskt beslut om lokaler, där 270 elevplatser på Årbyskolans högstadium försvinner och de elever som går där nu inte har en given plats någonstans. Underkänd planering från början till slut. Självklart ska vi hitta en lösning för den anpassade grundskolans framtida platsbehov, men bygg nytt eller bygg till och se till att det blir bra och anpassade lokaler från början.

Kapitalförstöring av väl fungerande lokaler på Årbyskolan

Vi vill att en utredning skyndsamt görs om den kapitalförstöring som riskeras om målgruppen för verksamheten inte använder lokalerna på Årbyskolan. Ekonomisk analys behövs för att förstå vad som går förlorat och vad det kostar att bygga nytt. Årbyskolan renoverades för 20 år sedan som F-9 skola och för anpassad skola F-9. Om den görs om till F-6 så kommer stora delar av lokalerna inte nyttjas på samma sätt.

Det finns NO-salar som är institutioner och fullt utrustade för att bedriva en kvalitativ NO-undervisning. Ska de göras om till vanliga klassrum blir det en kapitalförstöring.

Idrottshallen på Årbyskolan är en av de bästa i Eskilstuna och mycket attraktiv för föreningar för storleken och läktaren, stor fotbollsplan utomhus för friidrott. Åk 7-9 har idrott 3 ggr i veckan och tonåringar behöver stora ytor.

Slöjdsalarna är helt intakta och dessutom nyrenoverade för två år sen för ca 2 miljoner eller mer. Slöjd har man mer i åk 7-9.

Fullt utrustade hemkunskapssalar finns för detta viktiga ämne på

högstadiet.

Stor matsal med plats för tonåringar i åk 7-9.

Samlingssal med scengolv och musiksal intill.

Stort uppehållsrum, “Hjärtat”, som det så fint heter, med en bra cafeteria som är uppskattad av alla elever.

Bättre planering av föräldramöten

Vi vill ha ett schema för inplanerade föräldramöten under hösten med representation från förvaltningschefen från skolförvaltningen och den politiska ledningen, Mikael Edlund, ordförande i grundskolenämnden, och Jimmy Jansson, ordförande i kommunstyrelsen.

Upplägget och schemat för föräldramöten ska skickas ut i god tid så att föräldrar kan närvara.

Två veckor innan bör kallelse gå ut. I maj kom kallelse med två dagars varsel med information om ett stort beslut. Nästa föräldramöte hölls sex dagar efter skolstart. En veckas varsel är fortfarande för kort om det ska planeras för att byta skift på jobbet, barnvakt mm.

Föräldraråd bjöds det in till sex dagar efter föräldramötet, så det är väldigt svårt att få delaktighet och dialog. Varken vid det första föräldramötet i maj eller det andra skrevs några minnesanteckningar.

Vid föräldrarådet skrevs minnesanteckningar men först efter att föräldrar påtalat att det är nödvändigt.

Slutsatsen är att det handlar om ekonomi, inte om socialt förebyggande

Så tillbaka till frågan om Årbyskolans högstadium.

Inget av argumenten som angavs i juni på föräldramötet stämmer längre. De har motbevisats, ändå lägger man ner Årbyskolans högstadium. Så det är ekonomin som styr. Att det blir stora klasser och färre personal per elev på andra skolor är det ingen som bryr sig om. Hur tror ni inom S och M att ni ska kunna vända betygsresultaten i Eskilstuna med era beslut? Ni har inga belägg i forskningen som håller.

Jimmy Jansson (S), Mikael Edlund (S) och Jari Puustinen (M) lägger nu ned en väl fungerande högstadieskola samtidigt som enskilda poliser har sagt att det är ett dåligt beslut att lägga ned just högstadiet på Årbyskolan.

Polisen generellt säger att kommunen måste jobba socialt förebyggande som man gör i Danmark. Man har inrättat säkerhetszoner i Eskilstuna och då, då svarar kommunens S och M-ledning med att lägga ner Årbyskolans högstadium.

Det som är det viktigaste att behålla är förskola och skola. Ni lägger ner en skola när Eskilstuna och Sverige har en totalt okontrollerad situation av organiserad brottslighet och skjutvåld.

Det socialt förebyggande arbetet i Eskilstuna saknar en analys av vad som är otroligt viktigt nu, alltså skolan. Ledningen har ingen koll. Det visar på arrogans när man inte skickar ut förslag på remiss om så avgörande beslut för barn och ungdomar.

Om man hade skickat ut förslaget om nedläggning internt i kommunen till alla andra ansvariga för kommunal verksamhet, till polisen, socialtjänsten, Ung Fritid, fastighetsägare och civilsamhället så hade det kunna bli ett helt annat beslut, då hade hela stadsdelen också kunnat vägas in och den samverkan där man verkligen jobbar ihop för barn och ungdomar hade kunnat uppnås. Nu har man valt att fatta beslutet helt på egen hand inom den politiska ledningen i S och M, och i förvaltningens skolledning.

Istället för att stödja skolan och lyfta fram den, så sänker man den.

Skolförvaltningen säger att trygghet och studiero har de inget att anmärka på i Årbyskolan. Skolinspektionen har framfört det i en rapport.

Vad gäller andelen behöriga lärare så har den varit mycket bra. Elever säger gång på gång att de vill gå kvar på sin skola, våra lärare, vår elevhälsa, ledningen, tryggheten, allt är bra på Årbyskolan, säger de.

Poliser pratar gott om samverkan, socialtjänst och Ung Fritid och civilsamhället likaså.

Beslutet har fattats av S och M tillsammans med en skolförvaltningschef som inte varit på skolan. Inga studiebesök, ingenting.

Så vad är den egentliga orsaken till en nedläggning?

Den politiska ledningen i kommunen, Socialdemokraterna och Moderaterna, fattade beslut i juni 2024 om att lägga ned Årbyskolans högstadium, ett beslut baserat på de “fakta” som snabbt presenterades på ett föräldramöte utan tillåtande dialog. Ett beslut baserat på “fakta” som efter sommarlovet 10 veckor senare visar sig vara felaktiga och förhastade.

Vi föräldrar vill härmed till kommunens ledning framföra följande:

* Vi vill att beslutet om nedläggning av Årbyskolans högstadium 7-9 rivs upp.

* Vi vill att eleverna på högstadiet ska gå kvar på Årbyskolan. Trots en hård behandling av elever, personal och vårdnadshavare i maj 2024 är majoriteten av eleverna kvar.

Endast några få har bytt skola av speciella orsaker, annars går det inte att byta då det är ont om platser på Eskilstunas grundskolor. Klasserna är fyllda i åk 7-9 på Årbyskolan.

* Ingen planering finns om vart eleverna ska ta vägen nästa läsår. Vi vill ha en utredning om hur elever och lärare i årskurserna på högstadiet kan vara kvar på Årbyskolan och planering för en sådan organisation med ekonomiska resurser.

* Vi vill att förslaget på ett extra skolval stryks. Förslaget från skolförvaltningen till politiken är att Årbyskolans elever ska ingå i ett extra skolval, men de avslöjar inte vilka skolor det gäller och elever kan komma att lottas ut. Elever och föräldrar har gång på gång framfört att de vill att eleverna går ut sina årskurser på Årbyskolan och att de vill gå tillsammans med sina vänner.

* Vi vill att Årbyskolan och eleverna i 7-9 behandlas korrekt utifrån barnkonventionen. Så sker inte nu i hela den kommunala beslutsprocessen. Tidigare har man flyttat hela klasser, årskurser och personal. Årbyskolans 7-9 har ingen given plats. Historiskt har inga elever behandlats på detta sätt i Eskilstuna.

* Vi vill att korrekta fakta redovisas genomgående. De fakta som har presenterats har varit bristfälliga och missvisande vad gäller betygen och behörigheten till gymnasiet.

Betygsresultaten för Årbyskolans högstadium har enligt prognos i statistiken för VT 2025 högre behörighet än två andra skolor i kommunen och i stort sett lika med en annan. Detta är skolförvaltningens egen statistik.

* Vi vill att en grundlig planering görs för anpassad grundskolas behov i Eskilstuna. Vi vill att både Årbyskolans 7-9 och Årbyskolans anpassade grundskola F-9 ska vara kvar.

* Vi vill att en utredning skyndsamt görs om den kapitalförstöring som riskeras om målgruppen för verksamheten inte använder väl fungerande speciallokaler på Årbyskolan. Ekonomisk analys behövs för att förstå vad som går förlorat och vad det kostar att bygga nytt. Årbyskolan renoverades för 20 år sedan som F-9 skola och för anpassad skola F-9. Om den görs om till F-6 så kommer stora delar av lokalerna inte att nyttjas på samma sätt.

* Vi vill ha ett schema för inplanerade föräldramöten under hösten med representation från förvaltningschefen från skolförvaltningen och den politiska ledningen, Mikael Edlund, ordförande i grundskolenämnden, och Jimmy Jansson, ordförande i kommunstyrelsen. Upplägget och schemat för föräldramöten ska skickas ut i god tid så att föräldrar kan närvara.

* Vi vill ha svar och återkoppling skyndsamt!

Eskilstuna 2024-09-10

Vårdnadshavare till elever på Årbyskolan, bland många andra:

Ida Johansson

Madelene Humbla

Khaled Al- qasrani

Maria Chergui

Sandra Axenborg

Abir Malas Al Zahabi

Fayad Al Zahabi

Jorge Molina Raquil

Hanana Zouhali

Marwan Obedi

Johan Modin7

Kristin Johansson

Dunya Albawi

Jeanette Lantz

Karin Salazar

Wilson Morais

Khadra Mohamed

Avin Saleh

Zahra Mohamed Ali

Yasmin Ahmed

Läs också:

Eskilstuna: Kraftfull manifestation mot planen på nedläggning av Årbys högstadium – eFOLKET, 6 juni 2024.

Eskilstuna: Vilka är de egentliga motiven bakom attacken mot lärarfacket? – eFOLKET, 2 september 2024.

You May Also Like