Mikael Ström, eFOLKET, har recenserat
Ola Aurell släppte sin första skiva 2012 efter det har det blivit två skivor till, den senaste släpptes 2016. Nu är han tillbaka med dunder och brak med kombinationen bok och skiva. Boken lanseras som en kokbok men de som känner till det allra minsta om Aurell förstår att det inte handlar om en vanlig receptbok.
Till bords med Herr Aurell. Inbunden, 184 sidor. CD medföljer
Ola Aurell beskriver man inte lättvindigt då han har många strängar på sin lyra, egentligen måste han upplevas. Men för att ändå ge sig på den korta beskrivningen har han utöver musiken även sysslat med stand up, improvisationskomedi och medverkat i flera P3-program.
Till Bords med Herr Aurell bygger på de 12 låtar som finns på skivan som medföljer. Varje kapitel i boken inleder med en låttext följt av ett recept och därefter ett innehåll kopplat till texten. Det är faktiskt tydligare än vad man kan tro även om Aurells sätt att se på saker kan vara ganska kufiska.
Alla har väl någon gång kommit över en dassbok, det kan ha varit hos svärfar, hos en granne eller på vilken vanlig svensk toalett som helst. Till bords med Herr Aurell har EN likhet med dessa förfärliga alster, de fristående kapitlen behöver inte läsas i en följd, man kan öppna boken lite som man känner för och läsa och njuta där man sitter. I övrigt finns inga likheter eftersom Till bords innehåller riktig humor, smart humor och humor som i vissa fall även är ganska bildande. Det är 2017 nu, Kalla kriget är över sedan länge, se till att byta ut era dassböcker mot Till bords med Herr Aurell.
Även om Ola Aurell skriver på ett intelligent sätt behöver man inte ha studerat Nietzsche i 20 år för att hänga med, han lägger istället fram sina idéer enkelt och lättsamt. Ta bara detta konstaterande: ”Mord är inte så farligt, det dör många fler i trafiken”. Kapitlens innehåll är fullspäckade av bitsk satir och slagfärdig ironi och presenteras i flera olika varianter, ofta på sätt som låter läsaren interagera med antingen sig själv eller med författaren. Som sagt är boken även bildande, lär dig till exempel vilka yrken som går att kombinera med att supa, eller hur du tillagar större djur efter apokalypsen. Vad recepten anbelangar kan jag inte ge någon utförlig recension då jag inte haft tid att testa mer än ett par, men Farmors Dunderhonung var ganska ok.
Ola Aurell är en sådan person som förmodligen fått kommentaren ”Vad får du allt i från?” både en och två gånger, men frågan är befogad. Vad får han allt ifrån? Om man vill lyssna på skivan innan eller efter man läst boken är upp till tycke och smak, men de 12 låtarna står med ena foten i svensk vistradition och den andra i kuplett-traditionen. De trallvänliga melodierna kombinerat med de enastående texterna gör det lätt att sjunga med samtidigt som smilgroparna blir djupare än någonsin.
Boken och skivan är släppt av musikerkooperativet Branschen som består av bland annat Lars Demian, Johan Johansson och Sanna Carlstedt.
Länkar
Ola Aurell
Branschen – facebook
Kontakt: infobranschen@gmail.com
Mikael Ström