När jag i lördags åkte till Parken Zoo i Eskilstuna för att få min andra vaccindos mot covid-19 råkade jag ställa mig i fel kö.
Där stod ett antal människor på behörigt coronaavstånd, så jag tänkte att här måste det vara.
Eftersom kön stod tyst och stilla började jag bli fundersam. Framför mig i kön stod Olof Palme och Naima Wifstrand. Och längst fram i kön stod en man med trumpet.
Det visade sig att jag ställt mig i kön till skulpturgruppen “Ju mer vi är tillsammans”.
“Ju mer vi är tillsammans” är en skulpturgrupp skapad av konstnären Herman Reijers.
Skulpturgruppen består av ett antal kända personer som i olika sammanhang besökt Parken Zoo, som från början hette Folkets Park.
Längst fram i kön, som är på väg in i parken, står sångaren och jazzmusikern Louis Armstrong och revykungen Karl Gerhard.
De övriga är Arne Geijer f.d. LO-ordförande, Alva Myrdal, kung Gustaf VI Adolf, Tage Erlander, Olof Palme och Naima Wifstrand, som var en av vårt lands främsta skådespelare under många år.
Naima Wifstrand föddes 1890. Var verksam inom film och teater från 1913 och ända fram till sin död 1968. Hon var även en ansedd sångerska.
Vad som gör Naima Wifstrand lite speciell är att när Bertolt Brecht tvingades fly Tyskland undan nazismen och hamnade i Sverige, spelade Naima Wifstrand en roll i Brechts “Tolvskillingsoperan”.
Brecht lärde känna Naima Wifstrand, och när han skrev “Moder Courage” var det Naima Wifstrand han hade som förebild och inspirationskälla.
Det blev en liten utvikning, men som ändå hänger ihop med konstverket.
“Ju mer vi är tillsammans”, som är gjord i brons, sattes upp 1988 då parken firade 90 år. Skulpturgruppen består av de åtta “kändisar” jag nämnt tidigare. Sist i kön står en okänd man och en lika okänd kvinna med en barnvagn.
Konstnären Herman Reijers, född 1935 i Amsterdam, död 2001, var en nederländsk-svensk skulptör, tecknare och grafiker.
Efter utbildning i konst i Amsterdam flyttade han till Värmland där han bland annat arbetade som teckningslärare i Grums och Forshaga och vid Kyrkeruds Estetiska Folkhögskola.
Hans första separatutställning hölls i Värmlands museum 1957….
—Källa: Wikipedia.
Avslutningsvis några ord om parken där konstverket står placerat. Som jag nämner inledningsvis var namnet från början Folkets Park.
Parken byggdes av arbetarrörelsen i Eskilstuna. Man hade behov av ett ställe att träffas och hålla möten. Men även ett ställe för avkoppling och kulturella aktiviteter. I Folkets Park byggdes bland annat en stor teater. Socialdemokraternas 1-maj-tåg gick förr i tiden till just Folkets Park. Folkets Park i Eskilstuna var en av Sveriges första folkparker.
Det var “den unga arbetarrörelsen som efter stora ekonomiska ansträngningar och mycket ideellt arbete kunde köpa mark och påbörja byggandet av Folkets Park”, kan man läsa som information om ett gammalt foto från slutet av 1890-talet.
År 1965 överlämnades Folkets Park till Eskilstuna stad. På 1970-talet ändrades namnet till Parken Zoo.
Efter att under många år ha gått med förlust såldes parken 2016 till företaget Mimir Capital AB för en krona.
Ägare till Parken Zoo är numera investmentbolaget Mimir Invest AB.
Om jag har fattat saken rätt är Mimir Invests affärsidé att köpa upp företag – inte att starta nya företag.
Så man kan säga att Folkets Park har gått från ideell verksamhet till att nu ha blivit investeringsobjekt för ett riskkapitalbolag.
Rolf Waltersson