Det är inte varje dag man får tillfälle att anmäla en färsk anti-imperialistisk CD. Men är jag lyckligt lottad att kunna meddela er att åtta kampsånger från och om den Irländska frihetskampen mot det brittiska imperiet nu finns tillgängliga på CD:n “Brigade 77 rebellion…”
Skivan är producerad av Micke Ström, journalist och musiker i Eskilstuna. Micke står också för sången och musiken på hela skivan.
Texterna speglar motståndsviljan mot de brittiska ockupanterna. Sångerna är just kampsånger och Mickes röst gör dem rättvisa. Ett tungt arrangemang. Det är en kulturell gärning att ge dagens unga chansen att höra dessa sånger. Faktum är att den anti-imperialistiska kampens historia för många är okänd. Vi märker det idag på frånvaron av protester mot det krig som olika imperialistiska stater nu hotar med.
Irlands specifika historia är också okänd för många. Hur Irland på 1600-talet definitivt förvandlades till engelsk koloni. Hur den fattiga irländska befolkningen i våg efter våg tog upp kampen för sin frihet. 1916 reste sej den republikanska rörelsen i Påskupproret. Upproret slogs ned men en gerillakamp vidtog. 1922 gick England med på att 26 landskap kunde bilda den Irländska Fristaten (det område som idag kallas Republiken Irland).
Sex landskap i nordöst är fortfarande under Storbritannien. Detta kunde genomföras eftersom majoriteten i detta hörn av Irland (kallat Nordirland) är bördiga från engelska och skotska protestanter. Fortfarande strävar öns befolkningsmajoritet efter ett återförenat och fritt Irland.
Om den kampen sjunger Micke på “Brigade 77 rebellion…”
Låt oss stanna upp vid ett par av låtarna. “Irish Citizen Army” är en hyllning till en arbetarmilis med samma namn. ICA bildades som en försvarsorganisation för de transportarbetare som 1913 tvingades ut i hård strejkkamp och behövde fysiskt skydda sej mot polisens och strejkbrytarligornas attacker. Strejken leddes av de legendariska socialisterna och fackföreningsledarna James Larkin och James Connolly.
Larkin emigrerade till USA där han politiska kamp ledde till att han satt fängslad i tre år i Sing-Sing-fängelset i New York. Han återvände 1923 till Irland. Under tiden hade James Connolly lett sina socialister och Citizen Army i Påskupproret 1916. Detta i samarbete med de nationalister som senare skulle komma att bli kända som IRA. Connolly blev en av de upprorsledarna som engelsmännen arkebuserade när de väl slagit ner upproret.
Låt 5 på CD:n heter “Black and Tans”. Black and Tans bestod av brittiska krigsveteraner som 1920 rekryterades för att slå ner IRA:s uppror. Sitt namn fick de på grund av sina uniformer med olika färger på rock och byxor. “Black and Tans” var också beteckningen på en spräcklig hundras.
Denna enhet gjorde sej känd för extrem brutalitet, massakrer på civilbefolkningen och för att vandalisera och bränna upp bostäder i de byar eller stadsdelar där de sattes in. “Black and Tans” är fortfarande en hatad beteckning på Irland.
Låt 2 på CD:n, “Viva la Quinta Brigada” är skriven av Christy Moore och är en hyllning till de irländare som anslöt sej till kampen mot General Francos fascistiska uppror mot den spanska republikanska regeringen 1936. “Quinta Brigada” (Femte Brigaden) var den enhet som de frivilliga från Irland hamnade i.
För den som liksom undertecknad tagit den irländska folkmusiken till sitt hjärta rekommenderas verkligen denna CD. För den som inte är så bevandrad ges här en chans att bekanta sej med den Irländska folkmusiken och i det här fallet med de mer politiserade motståndssångerna. Passa gärna på att söka mer information om irländsk historia och musik. Micke Ström ska ha en stor eloge för sin insats.
Låtarna finns att höra på Youtube, vill man ha ett fysiskt exemplar av skivan går det bra att kontakta Brigade 77 på Facebook.
Peter Widén