I bakgrunden skymtar Eskilstunas (än så länge) kommunala kassako, Eskilstuna Energi & Miljö…

Nu planerar S och M i Eskilstuna att sälja delar av det kommunala energibolaget

Den styrande majoriteten S, M och C har under den senaste mandatperioden sålt ut en avsevärd del av det kommunägda bostadsbeståndet i Eskilstuna.

Köpare blev den norske riskkapitalisten Ivar Tollefsen och hans fastighetsbolag Heimstaden som har som affärsidé att köpa upp bostäder från miljonprogrammet som är i behov av renovering, för att sedan göra så kallade konceptrenoveringar som leder till kraftiga hyreshöjningar.

Konceptrenovering innebär att man river ut allt i en lägenhet, även det som är i gott skick och fungerar. När allt byts ut kan man ta ut högre hyra än om man bara byter och renoverar det som behöver bytas och renoveras. Det hela sker utan att hyresgästerna har något att säga till om.

Nu har den nya majoriteten i Eskilstuna som består av enbart S och M flaggat för fortsatt utförsäljning av kommuninvånarnas egendom. Nu är det delar av det kommunala energibolaget Eskilstuna Energi & Miljö man vill sälja ut.

Enligt uppgifter är det i första hand fjärrvärme- och elproduktionen som som ska bjudas ut till försäljning. Alltså den verksamhet som förser stora delar av Eskilstunas invånare med värme, varmvatten och el.

Motiveringen från S och M är att kommunen behöver få in pengar för att finansiera nya byggprojekt som kräver stora investeringar. Naturligtvis finns det politiska syften bakom det hela, inte minst från moderaterna som har som ideologi att så mycket som möjligt av det vi äger gemensamt ska säljas ut och privatiseras.

Man säger också att man ska sälja högst 49 procent av aktierna så att man fortfarande har “majoritetskontroll” så att inte några riskkapitalister kan komma och förstöra. Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande hoppas att AMF eller någon annan pensionsfond ska vara intresserade att spekulera, placera pengar,i Eskilstunabornas behov av värme, varmvatten och el.

Energi & Miljö har genom åren gått med stora överskott och varit något av en kassako som kommunen mjölkat på ett par hundra miljoner kronor varje år som pumpats in i den övriga kommunala verksamheten. Det är således inget förlustbolag man nu försöker göra sig av med.

Protester mot utförsäljningen kom omedelbart från Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige:

“Det är ett otroligt dåligt förslag och direkt oansvarigt. Bolaget finansierar varje år en stor del av kommunens välfärd med sina vinster”, säger hon i en kommentar till Eskilstuna-Kuriren.

Maria Chergui befarar att fjärrvärmetaxan kommer att öka om externa ägare kliver in:

“De vill ha större avkastning, det har vi sett när andra kommuner sålt sina energibolag”

Även Miljöpartiet är kritiskt:

“Spontant så tycker jag det verkar vara en riktigt dålig idé”, säger Linus Lakso, nyvald miljöpartistisk riksdagsledamot från Eskilstuna

Det där med att sälja “bara” 49 procent för att ha kvar full kontroll och beslutanderätt verkar väl naivt. Vem skulle betala några miljarder för att få 49 procent av ägandet, och sedan bara sitta och titta på när den som äger 51 procent ensamt bestämmer?
Naturligtvis kommer en ny ägare, vilken det än blir, att vilja ha “valuta för pengarna” i form av vinstutdelning och annat. Även att driva upp taxorna maximalt för el och fjärrvärme.

Och vad är det som säger att en ny ägare efter några år inte säljer sin andel vidare. Då har kommunen ingen koll vem som blir den nya delägare. Det kanske blir någon riskkapitalist, något som Jimmy Jansson (S) säger sig vilja undvika.

Vi kan titta på hur det gick i januari 2020 då det var lokal folkomröstning i Helsingborg angående utförsäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft..
Det blev ett rungande nej. Hela 96,37 procent röstade nej till den utförsäljning M, KD och L ville genomföra

Vi kan även titta på hur det gick i Falköping 1998 då sålde ut sitt energibolag. Taxorna rusade i höjden och steg mer 76 procent under en sjuårsperiod.
När bolaget åter var till salu 15 år senare ville Falköping köpa tillbaka energibolaget. Men det blev så dyrt att man inte hade råd. Bolaget fick i stället privata brittiska ägare och priserna sköt i höjden.

I en intressant artikel i Sydsvenskan kan man läsa om ett antal exempel på hur det gått i Tyskland när olika kommuner sålt ut sina energibolag. Hamburg, för att ta ett exempel, ångrade sig. Efter en folkomröstning 2013 beslutade man att köpa tillbaka delar av fjärrvärmen, gasnätet och elnätet.

Man kunde inte köpa tillbaka allt eftersom svenska Vattenfall ett tjugotal år tidigare köpt bit för bit av HEW (Hamburgs energibolag) samtidigt som konkurrenten, den privata tyska energijätten EON´ tagit över gasnäten. Hamburg hade alltså hamnat i den situationen att det var statliga svenska Vattenfall och den privata tyska energijätten EON´som ägde och styrde över olika delar av Hamburg och dess invånares energibehov.

Så kan det gå när man släpper ut anden ur flaska.

Till sist en lite fundering. Varför ska ett kommunalt bolag åläggas att gå med vinst och att vinsten delvis ska gå till övrig kommunal verksamhet. Denna “övriga verksamhet” borde väl betalas av alla via kommunalskatten. Nu blir det så att alla som är kunder hor Energi & Miljö får nån slags “straffskatt” som ska gå till denna övriga verksamhet.

Ungefär som med det kommunägda fastighetsbolaget Kfast som också ska levererar nått hundratal miljoner av sin vinst till den kommunala kassan. Då får hyresgästerna hos Kfast en slags “straffskatt” för att finansiera övrig kommunal välfärd. En principfråga värd att fundera över

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like