Feministiskt Perspektivs rapportering
Bildtext: Funktionärer skyddade manifestationen från Nordisk Ungdom som attackerade med rökgranater.
Foto, publicerat i veckotidningen Internationalen: Reeza Rahimi
På Mynttorget sitter ett hundratal asylsökande unga pojkar och flickor sedan söndagen. I ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör har de skrivit:
”Hej Mikael Ribbenvik! Hoppas du mår bra och ha det så kul med dina kära och nära. När du läser det här mejlet sitter vi över hundra unga på Mynttorget och väntar på dig! Vi väntar på dig för att du är den som kan ge oss unga människor en chans att leva. Du kan skydda tusentals människors som har flytt från krig, våld och hat från döden. Du kan stoppa utvisningarna till Afghanistan”.
– Afghanistan är inte ett säkert land, det pågår krig och varje dag sprängs bomber på gator och torg. Många av oss ensamkommande afghaner är utvisningshotade. Av varje tio personer jag känner har enbart en fått uppehållstillstånd, de andra ska utvisas. Vi känner en cancersjuk som fick avslag och nu sover han på gatorna, utan pengar och skydd, säger Zahra Khavari till FP reporter Sholeh Irani.
Plötsligt blir det helt tyst och en bestämd röst ekar över Mynttorget. Det är de strejkandes talesperson Fatemeh Khavari, ordförande för Ensamkommandes förbund Stockholm, som informerar strejkdeltagarna:
– Nu har vi suttit här i nästan 24 timmar och ni ser att media uppmärksammar vår strejk, snart kommer även internationella medier… Ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (Farr) är här för att visa solidaritet med oss. Men som vi har sagt till alla de föreningar och organisationer som vill ansluta sig till strejken att vi uppskattar detta men vi vill göra det här själva! De är oroliga och menar att vi inte ska stanna kvar över natten, vi kan bli attackerade av rasisterna, befarar de… Men vi stannar kvar! Vi gör motstånd och sitter kvar tills vi får besked angående vårt krav! Vi har själva organiserat denna aktion och vi fortsätter själva, även om det tar en månad ger vi inte upp…”
Ung i Sverige kallar sig gruppen som samlas till sittstrejk på Mynttorget i Stockholm. På sin hemsida förklarar de bakgrunden till att de kräver ett omedelbart stopp för utvisningarna.
Läs mer på FP – Allt fler ansluter sig till sittstrejken på Mynttorget.
En uppföljande artikel i fredagen 11 augusti då polisen flyttat de strejkande till Medborgarplatsen finns här:
De unga afghanerna fortsätter sin sittstrejk, tisdagen 15 augusti skriver Jenny Rönngren i FP:
Sittstrejken som asylsökande unga afghaner själva organiserar fortsätter på Medborgarplatsen. Efter beskedet från Migrationsverkets chef att något generellt stopp för utvisningarna inte är aktuellt, meddelade arrangörerna att strejken riskerar att dra ut på tiden och att de kommer stanna så länge det behövs. På måndagen hölls en ljusmanifestation för offren för den senaste massakern i Afghanistan.
På måndagen tände de sittstrejkande ljus för att uppmärksamma offren för massakern i Mirzawalang, som ligger i en svåråtkomlig del av Afghanistan med närvaro av både talibaner och IS. Guvernören i provinsen Sar-e-Pul uppger enligt Svenska dagblade tatt mellan 30 och 40 civila i en huvudskligen shiitisk by i området sköts ihjäl förra lördagen. Talibanerna nekar till att ha dödat civila men säger i ett uttalande att de intagit byn. Tolv personer från väpnade grupper och sju soldater från regeringsstyrkor uppges också ha dödats i striderna.
Sittstrejken är inne på tionde dagen och kommer att fortsätta på obestämd tid. Detta står klart sedan Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik lämnat besked om att de unga afghanernas asylansökningar kommer att fortsätta prövas individuellt. Att det fortfarande finns områden i Afghanistan som kan betraktas som säkra, enligt myndighetens bedömning.
Efter beskedet höll Ung i Sverige en presskonferens där talespersonen Fatemeh Khavari meddelade att de aldrig kommer att ge upp och bland annat sade:
”Ni kan inte lura oss. Vi vet att ni kan stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Artikeln publicerad i eFOLKET efter tillstånd från Feministiskt Perspektiv.
Läs artikeln ni kan inte lura oss i Feministtskt perspektiv.