I många länder firas nationaldagen för att markera ett viktig historisk händelse. Till exempel den dag ett land blev självständigt från en kolonialmakt, vilket är fallet i många afrikanska stater.
I Frankrike firas 14 juli därför att det var 14 juli 1789 Bastiljen stormades och franska revolutionen inleddes.
I USA firar man 4 juli, den dag 1776 då 13 brittiska kolonier förklarade sig självständiga från Storbritannien, den så kallade ”självständighetsförklaringen”.
Varför vi i Sverige firar 6 juni är för de flesta något oklart. Enligt en enkät som Dagens Nyheter gjorde för några år sedan visade det sig att hälften av de tillfrågade inte hade en blekaste aning om varför vi firar 6 juni som nationaldag.
Minst lika oklart var det när Nyheter24 år 2012 ställde frågan till några riksdagspolitiker. Inom parentes kan man läsa det betyg Nyheter24 sätter på svaren.
Julia Kronlid (SD): ”Jag har inget bra svar men vet att vi haft den dagen i Sverige väldigt länge. Den blev ju ganska nyligen helgdag också”. (Noll rätt)
Erik Almqvist (SD): ”Bland annat för att Gustav Vasa kröntes till kung”. (Nästan ett rätt. Han valdes till kung 6 juni, men kröntes först 12 januari 1528)
Abir Al-Sahlani (C): ”Jag vet inte anledningen men jag misstänker att det är en viktig dag för svenska statens byggande, införandet av något län. Men jag kan ha helt fel. Jag har bara godtagit att man står där med en liten svensk flagga och viftar varje år”. (Noll rätt)
Fredrik Federly (C): ”Därför att den svenska regeringsformen antogs och Gustav Vasa valdes till kung”. (Bravo. Två rätt)
Johan Pehrson (FP): ”Det var svenska flaggans dag och sedan övergick till nationaldagen. Det var också då man krönte Gustav Vasa”. (Pehrson får ett rätt, nästan två för sina svar) (Gustav Vasa kröntes inte till kung 6 juni, han valdes till kung. min anmärkning).
Roland Utbult (KD): ”Kan man få betänketid? …Gustav den andre Adolf. Det har med befattningen att göra. Regeringsformen år 1806”. (Nästan ett rätt även om årtalet för regeringsformen hamnade tre år fel)
Carl B Hamilton (FP): ”Till minne av Gustav Vasas intåg i Stockholm”. (Ett halvt rätt. Fel händelse, men intåget i Stockholm var nära i tid, det var 24 juni 1523)
Monica Green (S): ”Varför det blev 6 juni är för att det var en föreskrift som antogs. Det har ju diskuterats om det är någonting att fira egentligen, och så har vi kommit fram till att det är så. Vi firar att vi är den stat vi är”. (Med lite tydligare svar hade Green fått ett rätt)
Jennie Nilsson (S): ”Det har vär något med självständighet att göra, men jag har inget bra svar”. (Det blev noll rätt för Jennie Nilsson)
Maria Ferm (MP): ”Vi firar alla olika anledningar. Men någonting historiskt som hände för många år sedan kan jag inte komma på just nu”. (Du kammade noll, Maria Ferm)
Bodil Ceballos (MP): ”Gustav Adolf någonting…men det var ju inte nationaldag tidigare utan det var svenska flaggans dag. Men så blev det nationaldag”. (Det blev ett rätt för svenska flaggans dag)
Hans Linde (V): ”Det är ganska talande att den frågan behöver ställas. Det finns en ganska vag bild varför vi firar nationaldagen. Men, oj, det här är ju lite pinsamt. Alltså, det finns väl två kopplingar, dels handlar det om den svenska grundlagen, och någonting med Gustav Vasa dessutom”. (Inget helt rätt, men nästan två rätta svar, det är inte så skämmigt)
Den 6 juni har länge varit en inofficiell nationaldag i Sverige. I slutet av 1800-talet kallades dagen för ”Gustavsdagen”, och firades till minne av att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523.
1916 blev 6 juni ”svenska flaggans dag” och firades som flaggdag fram till 1983, då dagen utnämndes till Sveriges officiella nationaldag. Det dröjde ytterligare 22 år innan dagen blev en helgdag, en röd dag i almanackan.
Varför vi firar 6 juni som nationaldag är fortfarande oklart för de flesta, till och med för de flesta av våra riksdagsledamöter enligt enkäten Nyheter24 gjorde 2012. Och även om man vet varför vi firar 6 juni som nationaldag, finns det säkert delade meningar om huruvida den dagen är värd att fira. Jag tänker till exempel på Gustav Vasa, den kung som införde den ärftliga tronföljden. Hur ärorikt och demokratiskt är det?
Själv tycker jag dagen för sommarsolståndet, alltså den riktiga midsommaraftonen, då vi har årets längsta och ljusaste dag, skulle kännas perfekt att fira som nationaldag.
Rolf Waltersson