När pengarna går upp i rök.

Facebook-aktien är i fritt fall. Den föll som en sten efter en kvartalsrapport som inte levde upp till “marknadens förväntningar”. Ner med 20 procent. Drygt 1000 miljarder kronor har “gått upp i rök”. Ja de har “gått upp i rök” enligt både tidningsrubriker nyhetssändningar på TV

Men går pengarna verkligen upp i rök? Försvinner de bara? Puff! Som en blå rök stiger de mot skyn för vidare hädanfärd ut i den oändliga svarta rymden.

Och varifrån kommer pengarna när aktiekurserna stiger och aktieägarna blir rikare? Är det som när trollkarlen drar upp kaniner ur en tom hatt? Vi vet att man inte kan dra upp kaniner om hatten verkligen är tom. Ändå ser vi med egna ögon hur han drar upp den ena kaninen efter den andra. Är den en bluff, en synvilla, hjärnspöken?

Refaat El-Sayed, han som ägde Fermenta och hamnade i sådant blåsväder att doktorshatten åkte av, sa nått i stil med: “Börskursernas uppgångar och nedgångar är huvudsakligen resultat av spekulerande människors förväntningar och girighet.”

Det är alltså inga riktiga pengar som “går upp i rök”, lika lite som det är riktiga pengar trollkarlen drar upp ur sin hatt. Det är bara luftslott. Eller ballonger som blåses upp, för att sedan tappa luften.

Eller som någon sa: “Om någon råkar släppa en fjärt på börsen i Tokyo blir 10 000 bönder i Malaysia arbetslösa”. Det behöver alltså inte hända något “på riktigt”. Det räcker med att tillräckligt många tror att räven ska komma för att det ska bryta ut panik i hönsgården.

Det värsta är att denna blint religiösa tro på en allsmäktig aktiemarknad påverkar människornas väl och ve. Denna tro kan avgöra om du får ha jobbet kvar eller inte.

Rolf Waltersson

You May Also Like