“Eskilstuna var under århundraden en liten stad längs Köpmangatan. Den gamla stadens kärna är Köpmangatan, som sträcker sig parallellt med Eskilstunaån genom Gamla staden på åns östra sida.
Den fanns på medeltiden som ‘Långa Gatan’ och var en del av ett pilgrimsstråk till Johanniterklostret i Eskilstuna. Klostret låg vid vid nuvarande Slottsskolan och i nuvarande Klosterkyrkogården i norra ändan av Gamla staden och ersattes efter reformationen av Eskilstunahus (som var ett slott, min anmärkning), som efter en brand 1680 användes som fängelse”, skriver Wikipedia (se lästips)
De ruiner som blev kvar av Eskilstunahus efter en “vådeld”, som det står på en minnessten på skolgården vid nuvarande Slottsskolan, användes alltså som fängelse.
I detta fängelse satt Anna Eriksdotter (även Anna Ersdotter) kallad “Sotpackan”, fängslad i väntan på att bli avrättad. Anna Eriksdotter, som bodde i Lista socken utanför Eskilstuna, var den sista i Sverige som dömdes för häxeri och som avrättades genom halshuggning 1704.
Förutom Fors kyrka, som har anor från mitten av 1000-talet, och Rademacher-smedjorna som uppfördes i mitten av 1600-talet är Köpmangatan, eller “Långa gatan”, den äldsta bevarade bebyggelsen i Eskilstuna. Med andra ord – det är historiska byggnader värda att bevara så långt det är möjligt.
Men så har stadens styresmän och fastighetsägare inte alltid sett på området längs Köpmangatan. Under många år pågick ett förfall av den anrika bebyggelsen som till största delen består av träkåkar. Tak läckte, hängrännor och stuprör hängde på trekvart. Färgen flagnade så att träet började ruttna. Socklar vittrade sönder.
Åhlénska huset, ett av de få husen i området byggda av sten, uppfördes 1890 och kallas “pepparkakshuset” därför att färg och form på utsmyckningen påminde om en pepparkaksgubbe, var i väldigt dålig skick.
“Pepparkakshuset” och i stort sett all bebyggelse längs Köpmangatan klassades som “Byggnader och miljöer i Eskilstuna av särskilt kulturhistoriskt värde”, enligt en inventering 1967 gjord av dåvarande chefen för Eskilstuna Konstmuseum, Göran Silfverstolpe.
Undertecknad satt i kommunfullmäktige 1978-1993. I början av 1980-talet gick jag runt och fotograferade “förfallet” i kvarteren längs Köpmangatan.
Jag gjorde en liten miniutställning som vi hade med oss på torgmöten och då vi krävde att kommunen måste sätta ner foten och ställa krav på fastighetsägarna. Nästan hela området var stämplat som kulturminnen. Eller som Göran Silfverstolpe skrev i sin inventering: “Byggnader och miljöer i Eskilstuna av särskilt kulturhistoriskt värde”.
Inte nog med att byggnaderna fick stå och förfalla år efter år. Det visade sig att redan på 1960-talet fanns långt framskridna planer på att riva nästan alla gamla hus längs ån för att ge plats åt nya bostadshus.
På modeller som byggdes av kommunens modellverkstad kan man se hur det var tänkt. Det skulle bli sju nya huskroppar med sammanlagt ett 25-tal lägenheter och med tillhörande garageplatser.
Hela den vy man ser längs ån skulle förstöras om dessa byggplaner hade genomförts. Det här var på 1960-talet och före min tid i kommunpolitiken. Vad som gjorde att planerna aldrig fullföljdes vet jag inte.
När jag sitter och bläddrar bland gamla bilder hittar jag den här bilden där Börje Ringdahl, som också var ledamot för vänstern i kommunfullmäktige, står med våran lilla fotoutställning framför Åhlénska huset, “pepparkakshuset”, som då var övergivet och i stort förfall.
Tyvärr hittar jag bara denna enda bild. Jag har gjort några delförstoringar, som dock blir av sämre kvalitet. Så det syns inte jättetydligt hur ruttna många av huset var på den tiden.
”Pepparkakshuset” renoverades dock, liksom många andra hus längs Köpmangatan. Men det finns fortfarande gammal bebyggelse som förfallit och ruttnat sönder. (se lästips Eskilstuna-Kuriren)
Det var inte bara längs Köpmangatan hus fick stå och förfalla till dess de blev i så dåligt skick att rivning och nybyggnation framstod som det mest ”ekonomiska”. En sådan byggnad var “Strandpalatset” längs Strandgatan.
Rolf Waltersson
Lästips:
ESA 966-1 – Modell, Köpmangatan 11-25, Eskilstuna. 1960 (här kan ni se trämodellen från kommunens modellverkstad över den tänkta nybebyggelsen längs ån)
Förfallna husen på Köpmangatan renoveras – ekuriren. 2022-09-28
Två år efter renoveringen – byggnaderna fortsätter att förfalla – ekuriren. 2024-09-12
Gamla staden Eskilstuna – Wikipedia
Anna Eriksdotter var den sista som avrättades för häxeri – SVT Nyheter Sörmland. 13 april 2017
Anna Eriksdotter – Wikipedia
En färgstark och omtyckt antimilitarist och socialist har gått bort – eFOLKET. 31 oktober 2023 (Om Börje Ringdahl som håller skyltarna med fotoutställningen)