Murhaf, 11, har sålt majblommor för flera hundra tusen – Får mest lovord, men även hatiska kommentarer, på sociala medier

“Murhaf Hamid, som fyller 12 år i juni, bor med sin mamma och två syskon i skånska Glimåkra. Han är född i Sverige, men familjen är asylsökande och det är ovisst hur deras framtid ser ut”, skriver Expressen. (se lästips)

Murhafs första tanke var att sälja majblommor så att han skulle få ihop pengar till en pizza.

Efter en trög början, där han fick ta emot glåpord och rasistiska kommentarer när han gick runt i den lilla orten Glimåkra (cirka 1 500 invånare) med sin majblommeväst, tänkte har ge upp försäljningen.

Sedan fick han ett tips från en vän till familjen att man kan öppna en webbshop och sälja via nätet.

Det blev succé. Försäljningen av majblommor gick strålande. På bara några dagar hade Murhaf sålt för över 100 000 kronor, och är nu uppe i över en miljon.

På sociala medier har Murhaf mest får beröm och lovord för sin insats. Försäljningen av majblommor går ju till att hjälpa barn som inte har det så bra.

Men Murhaf har även mötts av rasistiska och hatiska kommentarer, bland annat på Facebook:

“På sociala medier har två rasistiska kommentarer fått stor spridning. De rasistiska kommentarerna är skrivna av kvinnor som är medlemmar och har engagerat sig i Sverigedemokraterna”, skriver Expressen.

En av kommentarerna är så grov att jag inte vill ta det i min mun eller skriva ner från mitt tangentbord. Jag har därför fotat av hennes inlägg från Facebook så att ni där kan läsa hennes kommentar. En kommentar som fått många “tummen upp” av andra rasister.

Majblomman historia började redan 1907 då Beda Hallberg, som grundade Majblomman, drevs av ett starkt engagemang för barn och unga. (se lästips)

Från början kostade majblomman 10 öre. Nu kostar en enskild majblomma 20 kronor. 10 procent, alltså 2 kronor per blomma, får försäljaren behålla. Resten går till Majblommans hjälpverksamhet som i år har fokus på den ökande barnfattigdomen.

De rasistiska och hatiska kommentarerna mot Murhaf är nog en bidragande orsak till att hans försäljning av majblomman blev en sådan succé. Folk ville köpa av just honom som en motreaktion till det hat han mött.

Det visar att det goda segrar över det onda. I alla fall den här gången.

Lästips:

Rolf Waltersson