Ett mode som förstör miljön
I mitt inlägg i eFOLKET 31 juli 2021: “När det omöjliga är möjligt – Omöjliga bilder och omöjliga ord”, nämner jag ordet “Modemedveten” som ett exempel på motsättningarnas absurditet.
Som exempel nämner jag att man numera ska ha trasiga jeans för att visa att man är modemedveten”.
Jag visste inte då hur rätt jag hade. För ett par dagar såg jag en film på SVT2: “Den giftblå floden”. En film som handlar just om hur jeans tillverkas för att se slitna, flammiga och urblekta ut redan när vi köper dem i affären.
Jeanstillverkning i sig är väldigt miljöförstörande. Det går åt enorma mängder vatten redan vid bomullsodling. Bomull lär vara den gröda som slukar mest bevattning.
Vid tillverkningen av denimtyg används både mycket vatten, energi och kemikalier, till exempel kvicksilver, kadmium och bly.
För att tillverka 1 kilo jeanstyg används 2,5 kilo kemikalier.
I filmen “Den giftblå floden” visar man “en ytterligare massiv miljöpåverkan när jeansen färgas, tvättas och prepareras på olika sätt för att få rätt nyans, tvätteffekt och slitna look”.
I en annan film på SVT Play: “Modeindustrins smutsiga baksida” kan man läsa:
Klädindustrin sägs vara den näst största miljöförstöraren i världen, strax efter kol- och oljenäringen. Stacey Dooley undersöker hur vår passion för snabba modetrender göder en industri som producerar ett allt större hot mot naturens resurser. Västvärldens klädkonsumtion ödelägger utvecklingsländernas vattenförsörjning, och Stacey Dooley visar även vilken klimatförstörare din garderob är. Hon ställer de världsledande klädmärkena till svars och frågar vilka steg de tänker ta för att rädda vår planet. Brittisk dokumentär från 2018.
Åter till filmen “Den giftblå floden”. Där får man se hur floder dör på grund av utsläpp av allt giftigt vatten från jeanstillverkningen. Man får se de usla arbetsförhållanden textilindustriarbetarna lever under. Det är helt enkelt bedrövligt.
Den här kläd- och jeansindustrin finns huvudsakligen i Sydostasien. Det är länder som Indien, Pakistan, Bangladesh och Kina.
Det är klart att vi människor måste ha kläder. Men det går att tillverka på sätt som är mer skonsamma mot miljön.
Dessutom behöver inte vi, framför allt inte vi i den rika västvärlden, ha så förbaskat mycket kläder.
Att shoppa, inte minst kläder, har för många blivit ett meningslöst och miljöförstörande fritidsnöje.
Och när mängder av giftiga kemikalier används för att preparera jeansen så att de ser gamla, slitna och utblekta ut redan från början, då har “modemedvetenheten” gått för långt.
Gå in och se filmen “Den giftblå floden”. Filmen, som är på 52 minuter, handlar om hur viktiga floder är för människans, djurens och naturens överlevnad.
Det är ungefär halvvägs in i filmen vi får se hur floder och luften förgiftas på grund av klädindustrin, inte minst tillverkningen av jeans.
Och det senaste modepåfundet – att jeansen ska se gamla och urblekta ut redan som nya.
Och när vi kräver att kläder ska vara billiga, är det andra som betalar ett högt pris för det.
Rolf Waltersson