Foto: avfotograferat av Rolf Waltersson.

Man måste vakta både sin tanke, sin tunga och sitt tangentbord

Som flitig skribent i eFOLKET vet jag hur lätt det blir fel när tanken man har i skallen ska formuleras om till ord som skrivs ner till skriftspråk med hjälp av datorns tangentbord. Det är många fallgropar som lurar i vassen under vägen från tanke till färdig artikel i eFOLKET.

Det kan bli så illa formulerat att det är svårt för läsaren att förstå, inte minst om man krånglar till det genom att stapla en massa bisatser på varandra. Eller heter det “stapla bisatser efter varandra”?

Ibland formulerar man sig så illa att det missförstås.

Det kan bli syftningsfel; “Igår sköt jag en älg med gevär på tvåhundra meter”. “Det var ett långt gevär”.

Det där med negationer och även dubbla negationer kan också krångla till det. Jag har sett exempel på det i valkompasser när frågan är formulerad som ett påstående med ett “inte” i formuleringen; “Sverige ska inte gå med i NATO”, och man ska svara JA, NEJ eller VET EJ. Då måste man tänka till både en och två gånger.

Ibland kan det bli fel som är roliga.

Ja, det kan bli fel och tokigt på många olika sätt.

Jag har också en fäbless för att sätta “citattecken” lite här och där. Ibland vet jag inte varför, Det är bara en “magkänsla” jag har. Därför är det inte säkert att läsaren förstår varför det är citattecken vid vissa ord och formuleringar när jag inte ens själv är säker på varför. Dessutom blir språkpolisen inom mig irriterad när folk titt som tätt säger “situationstecken”.

Det heter ‘citattecken’ eller ‘citationstecken’ när man citerar (återger) vad någon annan sagt eller skrivit. Själv föredrar jag ‘citattecken’.”.

Och varför använder jag det ganska ovanliga ordet “fäbless” när det finns synonymer som är mer begripliga, till exempel “förkärlek”.

Jag brukar säga att den ende som aldrig gör fel är den som aldrig gör något.

Eller för att citera Claudius i Shakespeares Hamlet:

Upp flyger orden, tanken stilla står Ord utan tanke aldrig himlen når”

Ett exempel på slarviga formulering hittade jag idag på Eskilstuna-Kurirens facebooksida. Artikeln handlade om en fånge på Hällbyanstalten som ansökte om permission med motiveringen att han ville köpa godis, att han ville gå på McDonalds och äta och att han ville gå någonstans för att få massage.

Rubriken på Eskilstuna-Kurirens facebooksida blev:

Livstidsdömd Hällbyfånge beviljas sin andra permis – vill gå på McDonalds och få massage”

Förutsatt att McDonalds inte har börjat ge massage också så blev ju rubriken ganska rolig.

Bilden jag bifogar är avfotograferad från Eskilstuna-Kurirens facebooksida.

Rolf Waltersson

You May Also Like