Jag sitter i bilen och lyssnar på programmet Plånboken, Sveriges Radio P1. Det är visst en repris från i våras.
“Så här års, när det orangea kuvertet dimper ner i brevlådan, är pensionsfrustrationen stor för många av oss. Men att titta på hur vi ska försörja oss när vi slutat förvärvsarbeta och vad vi kan göra på vägen dit för att slippa leva på bröd och vatten som pensionärer är viktigt”, inleder programledaren Pia Fredén.
Det är författaren Ola Laurtizson som ger “tips och knep” ur sin nya bok “Bli miljonär som pensionär”.
Sedan följer en rad “tips och knep” man kan tänka på för att maxa sin pension.
- Börja pensionsspara redan vid 20 års ålder.
- Tillfälliga anställningar ger dålig pension.
- Se till att komma upp i lönenivåer som maxar pensionen.
- Jobba ända in i kaklet.
- Löneväxla vid löneförhandlingarna genom att byta ut löneökning mot pengar på ett pensionskonto.
Om dessa, samt ytterligare några liknande “tips och knep” räcker för att bli “miljonär som pnsionär” framgår inte med tydlighet.
Jag tycker också programledare är väldigt inställsam. Inga frågor om dessa “tips och knep” är användbara för alla. Inga frågor om varför varje människa själv måste fixa en anständig pension. Varför är det inte upp till “samhället” att garantera att alla får en dräglig pension? Har fattigpensionärerna sig själva att skylla?
För att inte tala om den “moderna” arbetsmarkanden där alltfler, främst ungdomar, tvingas jobba på tillfälliga, osäkra och korta påhugg – så kallade sms-jobb där “vi ringer och du springer”.
Ärligt talat tycker jag att inslaget är ren och skär reklam för Ola Lauritzsons bok. I presentationen av programmet “Bli miljonär som pensionär – Plånboken – Sveriges Radio” poserar författaren på bild tillsammans med programledaren Pia Fredén där de leende visar upp boken med Sveriges Radios “logga” i bakgrunden.
Hur stämmer det här med Public Service och kravet på saklighet och opartiskhet?
Utöver den här boken som Ola Lauritzson nu fick göra gratisreklam för, har han skrivet en annan bok med titeln “Aktier – 3 steg till ekonomiskt oberoende”, där han skriver hur man kan använda “börsen som en privat sedelpress”.
Jag googlar på sökordet “hur man kan bli rik genom spekulation”. Jag får upp en störtflod av böcker. Alla handlar om hur man blir rik på spekulation. Här är några få av alla de boktitlar som virvlar förbi:
- Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40
- Vetenskapen om hur man blir rik
- Bli rik på aktier
- Bli grymt rik på aktier
- Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning
- Den enkla vägen att hitta världens bästa aktier
- Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier
- Den enkla vägen att bli rik och fri med aktier
- Bygg en förmögenhet genom aktiesparande
- Köp billigt – sälj dyrt: hur du blir miljonär på aktier
- Så kan du bli rik på bitcoin
- Ränta på ränta är världens åttonde underverk säger “sparikonen” Per H Börjesson, när han ger “tipsen som gör dig till mångmiljonär”
Jag bryr mig inte om att återge vilka “tips och knep” som avslöjas bland dessa böcker. Titlarna ger i sig en fingervisning om vad det handlar om – bli rik genom spekulation. Att bli rik genom att snylta på andra människors arbete. Det är nyliberalismen i ett nötskal.
Efter detta googlade jag på sökordet “hur blir man rik genom arbete?”
Här var det betydligt magrare med “tips och knep”. Någon artikel om att man ska “se till” att få så hög lön att man har råd att “satsa på aktier”, eller köpa en bostadsrätt “som stiger i värde”.
“SVÅRT ATT BLI RIK PÅ ARBETE” är rubriken i Privata Affärer.
“Det går inte att bygga upp en förmögenhet genom en vanlig lönekarriär…Sänk det totala skattetrycket och progressiviteten i skattesystemet”, skriver Robert Gidhag, vd Skattebetalarnas förening, Helena Olsson, nationalekonom och Nils Bohlin fil dr i nationalekonomi, på DN Debatt 2010-02-08.
Dessa nationalekonomer samt ordf i skattebetalarnas förening har naturligtvis klart för sig vilka som tjänar mest på sänkta skatter, samt vilka som förlorar mest när lägre “skattetryck” ger sämre välfärd?
Jag avslutar med ett litet, men naggande gott, citat ur satirtidningen NAGGEN 1 maj 1917:
“Rikedom gör hjärtat fortare hårt än kokande vatten ett ägg”.
Text och foto:
Rolf Waltersson