Sex kubanska parlamentsledamöter besökte i November Storbritannien
Jeremy Corbyn, parlamentsledamot och ledare för Labourpartiet, var en av 25 brittiska parlamentsledamöter (member of parlament-MP) som deltog på en sammankomst organiserad av CSC (Cuba Solidarity Campign – Storbritanniens motsvarighet till Svensk-kKubanska Föreningen) och All Party Parliamentary Group on Cuba (APPG). Man välkomnade den kubanska delegationen och diskuterade frågor av ömsesidigt intresse som utbildning, hälsa och religion.
Den kubanska delegationen hade en träff med Alan Duncan, konservativ minister på utrikesministeriet ansvarig för Europa och Amerika.
Delegationen träffade också John McDonnel (MP och ekonomisk talesman för Labour) liksom baronessan Hooper, ordförande för APPG on Latin America.
Under besök i Reading och Oxford sammanstrålade man med representanter för de lokala politiska ledningarna i dessa städer.
CSC organiserade tillsammans med Karen Lee (ordförande för APPG on Cuba och MP) ett speciellt möte öppet för alla parlamentariker. Parlamentsledamöter, House of Lords-medlemmar, akademiker och fackföreningsledare i ett stort antal köade för att få träffa kubanerna.
Jerymy Corbyn var en av dem, tillsammans med andra parlamentsledamöter från Labour och Skotska Nationalistpartiet.
Jeremy Corbyn välkomnade de kubanska gästerna och poängterade det positiva i de återupptagna diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba. ”Det kubanska folkets beslutsamhet som ledde till de återupptagna förbindelserna var av stor betydelse” menade Corbyn. Han pekade också på det betydelsefulla i att USA tvingades frige ”the Miami Five” (fem kubaner som då de kartlade exilkubansk högerterror blev arresterade och skandalöst dömda till långa fängelsestraff i USA). Corbyn uttryckte sin förhoppning att Trump inte kommer att rulla tillbaka dessa framsteg.
För svenska läsare kan det vi ovan beskrivit te sej överraskande. Svenska socialdemokrater och även många i Vänsterpartiets ledning har ju beröringsskräck när det gäller Kuba. Urban Ahlin (talman i riksdagen och känd genom #metoo) var ju under sin tid som utrikespolitisk talesman för Socialdemokraterna en av de främsta hetsarna mot Kuba. Och Jonas Sjöstedt, V-ordförande, kunde i en Aktuellt-intervju omöjligen säga vem han föredrog; Trump eller Castro. Han kunde alltså inte ta ställning mellan den högerextreme ledaren för den ledande imperialistmakten och presidenten för ett tredje världen land som utmanat denna makt.
I Storbritannien är det annorlunda. Brittiska motsvarigheten till svenska LO som heter TUC är ansluten till Cuba Solidarity Campaign. Bara tanken att svenska LO skulle vara anslutet till Svensk-Kubanska är hisnande. Till socialdemokrater och vänsterpartister i Sverige måste nog frågan ställas: Tycker ni att brittiska Labour och Corbyn gjorde rätt eller fel i sitt välkomnande och prisande av de kubanska parlamentarikerna?