Foto: Anete Lusina/Pexels.

Kritiska tjänstemän tystnar av rädsla för repressalier

Rubriken är från en debattartikel i Dagens Nyheter 22 april skriven av Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap och TCO:s ordförande Therese Svanström. I ingressen kan man läsa:

”Tjänstemän avfärdas som aktivister för att de följer lagarna. Myndigheter får skulden för att de genomför politikers beslut. Och utredningsväsendet används för rena beställningsjobb.
Kvaliteten på besluten i svensk förvaltning hotas – och många är rädda att ställa kritiska frågor”, skriver Jon Nyhlén och Therese Svanström.

Deras debattinlägg bygger på en utredning som TCO genomfört – ”Tyst förvaltning”, med underrubriken ”Tjänstemän i offentlig förvaltning – om roller, reformer och konsekvenser för demokratin”

I en debattartikel skriver man:

”Tjänstemännen får inte förvandlas till nickedockor i en managementorganisation. Utvecklingen har lett till att tjänstemannarollen har förändrats. Rapporten visar att:

– Tjänstemännen har svårare att uttrycka sin åsikt
– Cheferna har blivit tystare
– Myndigheterna blir tystare”

Bland annat hänvisar man i utredningen till att klimatet förändrats och försämrats tack vare Tidö-avtalet.

Som exempel nämner man att i Tidö-avtalet är begreppet ”effektivitet” det dominerande, på bekostnad av sånt som ”kvalitet”, ”rättssäkerhet” och ”opartiskhet”. En tabell visar följande:

Effektivitet nämns 41 gånger i Tidöavtalet
Samordning 26 gånger
Kvalitet 17 gånger
Demokrati 15 gånger
Samverkan 10 gånger
Rättssäkerhet 4 gånger
Jämlik 4 gånger
Granskning3 gånger
Opartiskhet 0 gånger
Saklighet 0 gånger

Nu kan naturligtvis ”vän av ordning” invända att det är inte antalet gånger vissa nyckelord används som är det viktiga.

Men att ”effektivitet” nämns 41 gånger och ”saklighet” noll gånger ger ändå en fingervisning vartåt det lutar.
Och om och när ”effektivitet” går före sånt som ”saklighet” och ”rättssäkerhet” är det fara å färde.

Ett exempel på hur regeringen kör över sin egen utredning fick vi så sent som idag 23 april:

”Regeringen går emot egna utredningen – vill se kraftigt höjt återvandringsbidrag. Förslaget innebär att regeringen går emot sin egen utredning som i höstas avrådde från större höjningar av bidraget”, skriver Omni. (se lästips)

En regering, eller för den skull även regioner och kommuner, är inte skyldig att följa vad utredningar på tjänstemannanivå föreslår.

Men man ska ha bra argument för att underkänna och ”köra över” vad de sakkunniga säger. Tjänstemän på olika nivåer är ju de sakkunniga inom respektive ansvarsområden. De som tar fram underlagen till beslut.

I det här fallet med återvändarbidrag handlar det nog om att utredarna kom med ”fel” förslag. Att man skjuter budbäraren när man inte är nöjd med budskapet.

Och när de sakkunniga totalsågas av regeringen som beställde utredningen, ligger det nära till hands att man som utredare drar öronen åt sig. Man har lärt sig sin läxa. Man blir så lyhörd att man nästa gång gör som husse (regeringen) vill.

Men man ska också ha med i bilden att även ”opartiska” tjänstemän har sina (politiska) sympatier och antipatier. Innerst inne har även de åsikter, men att de i sitt utredningsarbete så långt det är möjligt ska bortse från sina personliga åsikter genom att agera ”opartiskt”.

”Det är inte lätt att vara människa, det är nästan omöjligt”. Jag tror det var Strindberg som skrev det.

Här i Eskilstuna har vi några färska exempel på hur obekväma tjänstemän hamnat i kylan därför att de känt sig överkörda och tydligt markerat mot politiska beslut. Som (högre) tjänsteman förväntas man vara lojal och neutral mot politiska beslut. Även de man utifrån sin profession tycker är fel.

Det ena är rektorn på Årbyskolan som protesterade mot beslutet att lägga ner högstadiet på skolan genom att klä sig i svart. Det betraktades som så ”illojalt” att hon sa upp sig innan hon fick sparken. (se lästips)

Det andra exemplet är stadsarkitekten i Eskilstuna som för ett par år sedan gjorde sig ”obekväm” med politiken. Så obekväm att han kände sig manad att säga upp sig. (se lästips)

eFOLKET har tidigare skrivit några artiklar som handlar om tystnaden på våra arbetsplatser. En tystnad som tycks bli allt vanligare av rädsla för repressalier. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

DN Debatt. ”Kritiska tjänstemän tystnar av rädsla för repressalier” – Dagens Nyheter. 22 april 2025. (här kan ni länka till TCO:s utredning ”Tyst förvaltning” som är på 30 sidor)

Regeringen går emot egna utredningen – vill se kraftigt höjt återvandringsbidrag – Omni. 23 april 2025

Årbyskolans rektor slutar – lärarna klär sig i svart i protest – SVT Nyheter. 14 november 2024

Stadsarkitekten och politikern talar ut om uppbrottet i Eskilstuna – Arkitekten. 12 oktober 2023

Tystnaden på arbetsplatserna – Ny visselblåsarlag gälle från 17 juli – eFOLKET. 18 juni 2022

När det blir tystare på arbetsplatserna . Och när meddelarfriheten sätts på undantag – eFOLKET. 3 september 2020

You May Also Like