För första gången på flera år sjunker kostnaderna för hyrbemanning i den svenska hälso- och sjukvården. Sörmland hör till de regioner som sänkt sina kostnader mest av alla.
– Vi har arbetat fokuserat med att sänka andelen inhyrd personal i våra verksamheter. Det har självklart med regionens ekonomiska situation att göra, men det är också viktigt för att skapa en hållbar bemanning, möjligheten att utveckla verksamheten och skapa kontinuitet för patienterna, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Sörmland.
Första halvåret i år minskade regionernas totala kostnader för hyrbemanning med 28 procent jämfört med samma period året innan. Det motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor. I Sörmland minskade kostnaderna med 45 procent (113 miljoner kronor) till och med augusti.
– Andelen inhyrd personal är nu kring fyra procent i Sörmland. Målet är att vi inte ska ha mer än två procents inhyrd personal. Men det kommer att finnas tillfällen då vi har nytta av att kunna hyra in under kortare perioder, exempelvis under sommaren så våra ordinarie medarbetare får semester, säger Magnus Johansson.
Ska minska ytterligare
I hela landet minskade kostnaden för sjuksköterskor med 42 procent under det första halvåret i år (49 procent i Sörmland), medan kostnaden för läkare minskade med 16 procent (43 procent i Sörmland). De totala kostnaderna för hyrbemanning minskade i 20 av landets 21 regioner
Arbetet med att sänka kostnaderna för inhyrd personal fortsätter i Sörmland. Från och med oktober nu under hösten ska inhyrning av allmänsjuksköterskor (till de enheter som fortfarande har inhyrning) minska med ytterligare 25 procent, enligt Region Sörmland.
Läs också: