Sedan gryningen har, enligt vad som rapporteras 12.00, 39 palestinier bragts om livet, många av dem barn. Sedan Israel bröt vapenvilan för åtta dagar sedan uppgår antalet dödade till minst 730. Av dem har minst 270 varit barn.
Av de uppemot 62000, som dödats genom den israeliska krigsmaktens direkta våldshandlingar – medräknade de drygt 11000 som fortfarande ligger begravda under rasmassor – beräknas omkring 17400 vara barn.
Sedan Israel bröt vapenvilan natten till tisdag förra veckan har 142000 palestinier i Gaza-området drivits på flykt igen. Det handlar om palestinska flyktingar som efter att vapenvilan trädde i kraft 19 januari återvände till sina sönderbombade hem i norr, där de vistats i hopp om att kunna hjälpligt installera sig i ruinerna och så småningom kunna inleda återuppbyggnaden.
Deras tillvaro har varit svår, också på grund av att Israel sedan snart en månad hindrat all införsel av förnödenheter.
De israeliska angreppen har också riktats mot kvarvarande delvis fungerande sjukhus, som också varit boende för hemlösa flyktingar.
Direkta och avsiktliga angrepp har också riktats mot journalister. I måndags mördades i en drönarattack i Beit Lahia den välkände 23-årige Al-Jazeera-journalisten Hossam Shabat.
I måndags dödades också journalisten Mohammed Mansour, korrespondent för Palestine Today. Mansour mördades i sitt hem i Khan Younis i södra delen av Gaza-området, och attacken dödade även hans hustru och son.
Fördömanden av morden har kommit från journalistorganisationer i omvärlden.
Israel tillåter inte journalister att komma in i Gaza-området, och omvärlden är för rapporter om skeendet helt beroende av rapporteringen från inhemska journalister på plats. Det ständiga israeliska dödandet av i Gaza-området verksamma journalisterna saknar historiskt motstycke.
Egypten har i dagarna presenterat en ny plan för vapenvila, innebärande bland annat att fem ur gisslan skall friges varje vecka. Hamas å sin sida har hela tiden hävdat att man i enlighet med överenskommelsen från i januari är beredda att fortsätta med frigivningarna under fas två.
Israel å sin sida har, i strid med januariöverenskommelsen, vägrat gå in i fas två. Uppenbarligen på grund av att fas två också stipulerar israeliskt tillbakadragande från Gaza-området.
Tydliga signaler har också kommit från den israeliska regeringen om att man är ointresserade av det senaste egyptiska initiativet. I stället har den israeliska regeringens så kallade krigskabinett börjat formulera en plan för den palestinska befolkningens “frivilliga” emigration från Gazaområdet. Planen utgår, hävdar israelerna, från de tankar som USA:s president Donald Trump presenterat.
Idag rapporteras att Trump-administrationen satt in förnyad press på den egyptiska regeringen, med syfte att få den att acceptera att ta emot från Gaza-området fördrivna palestinier.
Från de fortfarande i någon mån existerande sjukhusen rapporteras om att patienter dör på grund av avsaknad av mediciner med mera. Amputationer utförs utan bedövning och akut brist på blod och blodgivare råder, bland annat därför att människor är svultna och uttorkade.