Under 90-talet fortsatte konflikten och bombdåden avlöste varandra. Det var väldigt vanligt med hämndaktioner där pubar och andra samlingslokaler blev utsatta. Drygt 50% av alla som dog under konflikten vara civila. 1998 slöts till slut ett fredsavtal, det så kallade Långfredagsavtalet.
Det hölls även en folkomröstning både i Nordirland och Republiken Irland där en stor majoritet var positiva. Avtalet innebar att de paramilitäriska grupperna som skrev på vapenvilan fick amnesti och att fångar från dessa grupper skulle släppas fria.
Under 2000-talet var det något lugnare. Det som uppmärksammats mest i svenska medier har varit i samband med den protestantiska Oranieordens årliga parader. 2007 var det första gången på länge som de kunde marschera utan sammanstötningar. Det har dock utbrutit kravaller då och då, både mellan republikaner och lojalister men även mellan de båda grupperna och polisen.
Sedan 90-talet har Glasgow haft en stor betydelse för rebellmusiken. Ett av stadens mest framträdande band är Charlie And The Bhoys som bildades 1989. De titulerar sig som “The World’s Number One Celtic Band”. Deras repertoar består av traditionella irländska folksånger, rebellsånger och hyllningslåtar till Celtic. De var vid den tiden det enda bandet som blandade Celtic och rebellsånger vilket är något som många andra band tagit efter.
Att Glasgow blivit en metropol för rebellmusiken beror på att en stor del av populationen härstammar från Irland. Därmed finns även kopplingen till fotbollslaget Celtic som grundades av irländska immigranter 1888. Supportrarna sjunger rebellsånger varje match och det har blivit kontroversiellt då många av sångerna anses vara pro-IRA. 1996 startade klubbens styrelseordförande Fergus McCann upp kampanjen Bhoys Against Bigotry för att få bort dessa sånger från läktarna.
Många supportrar tyckte det var fel att benämna irländsk politik som bigotteri, framför allt med tanke på klubbens irländska ursprung. Charlie And The Bhoys skrev därför låten Bhoys Against Bigotry.
Fergus has said no, those tunes will have to go
these Rebel songs no longer can be played
so we’ve made our self’s a pact, to polish up our act
so don’t you sing Boys of the Old Brigade
So it’s no more Crossmaglen, Up the Ra, or Fenian Men
Sean South of Garryowen must not be played
The Broad Black Brimmer has to go, Take it Down and Say Hello
and don’t you sing Boys of the Old Brigade
Eftersom Celtic har många supportrar i hela världen spelar Charlie And The Bhoys även utanför Skottland. Bland annat har de spelat i Sverige vid flera tillfällen. Det här klippet är från deras konsert i Västerås 2012.
Ett annat legendariskt Glasgowband är Eire Og som bildades 1994. De har influerat många andra senare rebellband. 1997 släpptes deras skiva “Live At The Brazen Head” som har blivit väldigt viktig inom den moderna rebellmusiken. Just nu spelas dokumentären A Rebel I Came – The Story of Eire Og Live at the Brazen Head. I det här medleyt kan man höra deras karaktäristiska marschtrummor.
Efter att Eire Og slutade fortsatte sångaren Gary Og att spela solo. Han har blivit omåttligt populär och turnerat i Europa, USA och Australien. I december 2018 släppte Gary Og en ny skiva. Det är en liveinspelning från Australien. Han är en fantastisk sångare men även en duktig gitarrist. Den här konserten är från 2018
Ett annat band är Shebeen som bildades 1997. De har följt de spår som Eire Og trampade upp men har absolut ett eget ID i sin musik. Mycket tack vare deras två sångare som har ett tungt och hårt sound. Shebeen är fortfarande aktiva och spelade bland annat i Stockholm 2007 tillsammans med Gary Og. Eftersom det finns ett vänskapsband mellan Celtics supportrar och supportrarna till St Pauli i Hamburg har Shebeen vid flera tillfällen spelat i där.
Flera av artisterna och banden har gett ut skivor, ofta från liveinspelningar. Men frågan är om inte den största spridningen av musiken har skett digitalt. Först genom diverse fildelningsprogram för att sedan ha letat sig till både Youtube och Spotify. Just på Spotify finns Glasgowbanden Glasnevin, The Wakes och Quadrofenians.
Även Athenrye kommer från Glasgow. De bildades 1993 och tillhör en något äldre generation än de redan nämnda banden. Medlemmarna i Athenrye hade tidigare spelat i framgångsrika band som The Blarney Pilgrims och Clantara. Athenrye fick till och med en guldskiva för Ordinary Sunday som släpptes 1999. Från den skivan är Crossmaglen hämtad.
Då Glasgow har blivit rebellmusikens mecka har flera av artisterna startat upp The Rebel Collective som kommer att presenteras i sista delen tillsammans med fler aktiva artister.