Ett nytt år har inletts och många av oss tycker nog det är bra att vi lämnat 2016 bakom oss. Året märktes av bortgången av kända figurer som varit motståndare till aggressiva imperier, såsom Fidel Castro, prinsessan Leia från Star Wars-filmerna (även om det inte var hon som dog utan skådisen Carrie Fisher) och George Michael. Den som är av uppfattningen att George Michael var en lallande tönt kan till exempel kolla in BBC Hardtalk med George Michael på Youtube inför den kriminella invasionen av Irak 2003 där popikonen gör mos av krigshetsarna Bush, Blair och Sharon. Men sånt lyfts inte fram i vanliga media, som istället verkar tycka att knark, sexaffärer och bankkonton är viktigare att minnas.
Men medierna missade annat också. Två hoppingivande rekord sattes av superokändisar vilka kan vara bra att känna till för oss svenska superokändisar som önskar en trevligare planet att bo på i framtiden och inte vågar lita på att högre makter ska fixa det. I början av september strejkades det i Indien mot regeringens politik med privatiseringar av offentlig sektor och andra nyliberala påhitt. Strejken omfattade olika yrkesgrupper som lärare, brevbärare, vårdanställda, fabriks- och gruvarbetare och enligt fackföreningarna så rörde det sig sammanlagt om mellan 150 och 180 miljoner människor som la ner sitt arbete. Minst femton Sverige alltså – och då inkluderar vi alla blågula barn och börshajar! Säkerligen världsrekord, möjligen utmanat av en liknande strejk i samma land året innan.
Ett i Sverige ännu mindre uppmärksammat strejkrekord sattes av fångar i USA:s fängelser. Många är av uppfattningen att slaveriet avskaffats i USA. Fel. Slaveriet har flyttats till fängelserna, i vilka över 800.000 fångar arbetar i stort sett oavlönat. I teorin kan detta försvaras som formellt lagligt på grund av det 13:e tillägget till konstitutionen som tillåter tvångsarbete som straff. I praktiken är det dock ingen som döms till straffarbete utan det läggs på den fängslade utöver det straff som utdelats och systemet är ett brott mot artikel 4 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Fångar som arbetar åt privata bolag kan tjäna så lite som 17 cent (ca en och en halv krona) i timmen. Andra kan tjäna mindre eller ingenting alls då fängelser kan hävda att lönen går till kostnader för att ha dem inspärrade. De får ingen kompensation vid arbetsrelaterade skador, arbetar i en ofta osäker arbetsmiljö, får ingen övertidsersättning ock så vidare. En dröm för dem som vill ha billig arbetskraft alltså, och de jobb som utförs är allt från konstruktion av möbler, djuruppfödning, tillverkning av kläder och bomullsplockning till saneringsarbeten och släckning av skogsbränder.
I ett anonymt brev som sändes till medier annonserades en strejk i protest mot detta i Texas och i början av april vägrade planenligt fångar i upp till fem fängelser i delstaten att lämna sin celler. Samtidigt spreds sig initiativet och fångar i Alabama, Virginia, Ohio och Mississippi uppmanade till en nationell strejk för att upphäva slaveriet en gång för alla. Datumet sattes till den 9:e september för att uppmärksamma 45:årsdagen för fängelseupproret i Attica, New York. Resultatet blev den största fängelsestrejken i USA:s historia: fångar i över 20 delstater uppges ha deltagit. Den gemensamma handlingen möjliggjordes genom personliga kontakter mellan anhöriga och otillåtna samtal mellan fängelser via insmugglade mobiltelefoner. Svårigheter att få information från fängelserna gör det omöjligt att veta hur många som deltog, men uppskattningar på mellan 24.000 och upp till 72.000 har förekommit. Även den lägre siffran är ett rekord.
Så, om fattiga och fängslade superokändisar i Indien och USA klarar av att organisera sig mot korrupta politiker och storföretagens diktaturfasoner så bör väl vi i Sverige, som har ett tusen gånger bättre utgångsläge, kunna göra detsamma? Och hade han som sjöng ”Last Christmas I gave you my heart” modet att se sanningen i vitögat, ta tjuren vid hornen och stå rakryggad mot krigshetsarna så ska fan vi klara det också. Gott nytt år – nu kör vi!
Insändarskribent: Mad Fox.