Foto: Rolf Waltersson

Vackert väder – naturen lider av torkan

Solen gassar från en klarblå himmel. Temperaturen ligger nära 30 grader, dag efter dag, vecka efter vecka. Enligt väderprognoserna ska detta fortsätta så långt man kan skåda. Tidningarna skriver: “Fram med solstolarna och njut av det vackra vädret”.

Själv har jag svårt att njuta när jag ser hur naturen lider av torkan. Markerna är snustorra. Gräs- och skogsbränderna sprider sig. Och hur blir det med bär och svamp i våra skogar? Grödorna på åkrarna mår inte bra. Höskörden är i fara, vilket betyder matbrist för kossorna i vinter. Många lantbrukare börjar bli oroliga.

Och vi ligger där i våra solstolar och bara njuter. Har vi kommit så långt från verkligheten, och naturen, att vi inte ser vad som händer, och att vi inte inser konsekvenserna?

Och när det, förhoppningsvis, kommer en regnskur, ger jag mig tusan på att vi kommer att se braskande löpsedlar. “Här hittar du panikresorna till sol och värme”. För då ska det flygas till Thailand. Och det ska släppas ut en massa växthusgaser som gör det ännu varmare. Detta bara för att bli ännu brunare.

Sedan kommer hösten och vintern. Solbrännan bleknar. Och då, då flyger vi till Thailand en gång till för att bli bruna igen. Och släpper ut ännu mera växthusgaser så att det blir ännu varmare.

Nej stopp och belägg. Ge oss ett livgivande regn som kyler ner oss.

Och strunta i paraplyet för regnvatten är bra för håret.

Rolf Waltersson
Eskilstuna