Den miljömedvetne köper ekologisk trallvirke från plantageodlade gummiträd från andra sidan jordklotet.

I coronapandemins spår – trallvirket har tagit slut

Coronapandemin skördar offer. Människor blir sjuka, en del dör. Men de flesta tillfrisknar ska sägas för att inte allt ska låta så deprimerande.

Ekonomin går på knäna, arbetslösheten ökar. Den påtvingade, men även den frivilliga sociala isoleringen skapar stress och otålighet. Det yttrar sig bland annat i att våld i hemmen ökar. Kvinnor och barn blir slagna och misshandlade. Jag hörde också att casinospelandet på nätet ökat kraftig, vilket visar sig i att fler söker hjälp mot sitt spelmissbruk.

Reseförbudet slår också hårt. Nu får man inte resa till Thailand för att sola och bada. Man får inte ens åka till Grekland för att njuta av den grekiska solen.

I dessa hemestertider tänker Svensson som så: “Vi stannar hemma och solar i våran egen sol. Den är ju nästan lika solig som solen i Thailand och Grekland. Vi sätter oss på altanen och solar”.

Men så kommer Svensson på att han inte har någon altan.

Vad gör Svensson då? Jo, händig som han är, nästan lika händig som mysfarbror Ernst, sätter han igång och bygger en altan.

“Kan Ernst Kirsteiger virka en järnspis av ståltråd, ska väl jag kunna spika ihop en altan”, tänker händige Svensson.

Till en altan behöver man trallvirke – ganska många löpmeter trallvirke bara för en lagom stor altan. Till ett måttfullt trädäck på 15 kvadratmeter kostar bara virke och träskruvar upp mot 10 000 kronor och mera, beroende på hur lyxigt det ska vara. Kanske trallvirke från lärkträd, eller gummiträd. Därtill kommer pålning, staket, eventuella trappor och annat.

Men när Svensson kommer till byggfirman för att köpa trallvirke till sin altan visar det sig att trallvirket är slut. Det finns nästan inget trallvirke att uppbringa i hela Sverige, därför att alla andra Svenssonar också bygger altaner.

“Det byggs altaner i rasande takt och bygghandlarna får allt svårare att få tag i så mycket trallvirke som önskas”, säger Anders Brolin, platschef på en bygghandel i Nossebro, till Sveriges Radio.

Den “miljömedvetne” väljer sitt trallvirke från ekologiska plantageodlade gummiträd. Sådana odlingar finns främst på andra sidan jordklotet i länder som Sri Lanka, Thailand, Kina och Malaysia.

Vad jag dock inte riktigt förstår är varför man måste ha en altan att sitta på när man solar. Själv sitter jag på en enkel stol på gräsmattan. Det funkar faktiskt rätt bra det också.

Rolf Waltersson