Vi har här i E-folket i ett flertal artiklar behandlat den tragiska nedläggningen av Hemlaås, ett boende för människor med missbruksproblem. Nu är nedläggningen ett faktum och de farhågor som de boende och personalen hade har besannas. Flera av de boende insåg att förlusten av personalnärvaro liksom av tryggheten och gemenskapen med de övriga boende skulle leda till risk för ökat missbruk och sämre psykiskt mående. Så har det också blivit vittnar personalen om. Många av de på Hemlaås tidigare boende är i dag i betydligt sämre skick.
Hela hanteringen kan tyckas märklig men motivet är jakt på ekonomisk besparing. En besparing som när vi granskar siffrorna dessutom uteblivit. Mer om det senare.
Men låt oss först rekapitulera händelseförloppet. På Hemlaås fanns plats för 18 boende, de flesta var män. Varje boende hade ett litet privat rum med litet kök och toalett men där fanns också en sal för gemensam samvaro liksom ett större rum för praktiska aktiviteter som cykelreparation biljardspel med mera.
En personalstyrka på 9 såg till att allt funkade. Två av dem skiftade med varandra som nattpersonal. Ett tag hade man försökt med obemannat under natten men alla var ense om att det innebar en del problem. När systemet med närvaro av en personal under natten infördes blev allt mycket bättre.
Hemlaås var ett lågtröskelboende. Det betydde att helnykterhet inte krävdes för att få bo. Filosofin bakom detta är det egentligen självklara att för att kunna ta itu med sitt drickande behöver man en bostad. Att åtgärda sitt missbruk i hemlöshet är närmast omöjligt. Det var dock på Hemlaås tillåtet att konsumera alkohol endast på sitt privata rum, inte i de gemensamma lokalerna.
De boende hade också rätt att säja nej till besök vilket innebar möjlighet att undgå oönskad påverkan. Enligt personalen vi talade med fungerade detta bra.
Vi på E-folket besökte Hemlaås vid ett antal tillfällen och fick tillfället att samtala med såväl boende som personal. Båda kategorierna tyckte att systemet på boendet fungerade bra. De boende återkom vid flera tillfällen att systemet betydde att man slapp den ensamhet man tidigare upplevt. Ensamheten ökar risk för accelererande supande och för psykiska problem. Följaktligen såg man med stor oro på den framtid som nu drevs fram av kommunledningen. Hos flera av de boende kan man nog tala om stark rädsla på gränsen till panik.
Även personalen har behandlats på ett respektlöst och faktiskt ur vissa aspekter lagvidrigt sätt. Det gäller hur kommunen i det här fallet tillämpat medbestämmandelagen (MBL). Eller rättare sagt inte tillämpat MBL.
Låt oss se hur förfarandet gick till. Och låt oss börja med att titta på några av de viktigaste och bärande paragraferna i denna lag.
11 § Innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal. Detsamma skall iakttagas innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen. …….
12 § När arbetstagarorganisation som avses i 11 § påkallar det, skall arbetsgivare även i annat fall än där anges förhandla med organisationen innan han fattar eller verkställer beslut, som rör medlem i organisationen. ….
I klarspråk betyder det att arbetsgivaren så fort han har en tanke på viktigare förändring har en skyldighet att kalla till MBL-förhandling. Omorganisering och eventuella uppsägningar är naturligtvis några av de viktigaste förändringarna vi har i arbetslivet.
Men hur gick det till i fallet Hemlaås? Personalen på Hemlaås informerades i början av oktober 2024 om att ett beslut var på gång, och kunde då informera de boende. Beslutet i nämnden togs den 11:e oktober. Naturligtvis blev tiden alldeles för knapp för att kunna analysera och formulera ett alternativt förslag. I praktiken var beslutet redan fattat när personalen fick veta att ett beslut skulle fattas i socialnämnden.
Ingen MBL-förhandling hade skett. Inte ens en kallelse till MBL-förhandling. Så här svarade Per Nilsson, förhandlare på kommunalarbetarförbundet, oss på efolket den 22 november:
”Nedläggningen av Hemlaås var aldrig uppe på Socialförvaltningens samverkansgrupp och inga MBL-förhandlingar har genomförts.
Den politiska nämnden tog beslutet och vi kunde läsa det i tidningen. Vi har ett samverkansavtal i Eskilstuna kommun och det har man inte följt i den här frågan.”
Ett möte i Samverkansgruppen hade då genomförts den 28 oktober, mer än två veckor efter att beslutet tagits. Facken meddelade då att de inte ansåg att avtalet om samverkan och medbestämmandelagen följts. Kommunens representanter uttryckte självkritik och medgav att man brustit i hanteringen. I ett utdrag ur protokollet kan man således läsa följande:
”Alla fackförbund (Kommunal, Vision, SSR) var kritiska till hur arbetsgivaren hanterat dessa två nedläggningar (Hemlaås och kolloverksamheten) gällande samverkan och riskbedömning inför beslutet.
Arbetsgivaren tar till sig kritiken och ser att fokus har varit att hålla tidsplanen för att få med åtgärderna för en ekonomi i balans.
Det i kombination att HR-chef varit vakant har gjort att alla delar i samverkansprocessen inte funnits med”
Ivrigheten att uppnå besparingar (som dessutom inte kom att infrias) ledde alltså till att kommunens representanter inte följde överenskommelsen för samverkan och lagen om medbestämmande. Detta medges ju i protokollet.
Kommunal krävde så att en medbestämmandeförhandling skulle genomföras. Så skedde också. Ett tvådagarsmöte den 16 december och den 18 december.
Kommunal stod fast i sin kritik av hanteringen. Kommunen hade nu en svars-argumentation. För att förstå argumentationen så låt oss titta på relationen mellan samverkansgrupp och MBL-förhandlingar.
Kommunen och fackföreningarna har slutit ett avtal om samverkan. I samverkansgruppen tas förändringar och problem upp. Det blir då först om man inte där kommer överens som MBL-förhandlingar kommer in i bilden.
Kommunens argument mot kommunal var att fackföreningen uteblivit från en rad samverkansmöten. Kommunal menar att man på grund av hård belastning måste prioritera mellan möten och att man ibland uteblir om man bedömer att dagordningen inte innehåller för Kommunals medlemmar viktiga punkter. Man hävdar att punkterna i kallelserna var allmänt hållna och att Hemlaås vara eller inte vara icke framgick. Kommunal vidhöll att kommunen misskött förfarandet men gjorde bedömningen att man inte kunde gå vidare med krav på böter. Som vi på e-folket tolkar det p.g.a. att man själv missat att närvara på en rad samverkansmöten. En arbetsgivare som inte lever upp till kraven i MBL kan dömas till vite. Ibland mycket höga.
Frågan om hur kommunen hanterat frågan i samverkansgrupp, MBL och i relation till de boende har också tagits upp i kommunfullmäktige av Vänsterpartiets representant Jawad Zanganeh. Och han har också fått svar från Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M).
Jawad Zanganeh. Varför har beslutet att om att stänga ner Hemlaås inte MBL-förhandlats?
Gredfors: Beslutet har MBL förhandlats, det vill säga förhandlats enligt rutin om omställning av verksamhet.
E:Folkets kommentar: Gredfors vet mycket väl att MBL-förhandlingar enligt lagstiftarens intentioner inte har genomförts. Kommunen skulle om man följt lagen kallat till MBL-förhandlingar även om Kommunal missat samverkansmöten. Och detta i god tid innan beslutet. Nu blev det så att beslutet togs (den11 oktober 2024) och först därefter behandlades det på samverkansmöte (den 28 oktober) och senare på en MBL-förhandling (16 och 18 december) med Kommunal. Sedan försöker Gredfors bluddra till det med : ”det vill säga förhandlats enligt rutin om omställning av verksamhet.” Ordbajseri skulle man frestas att definiera detta som.
Jawad Zanganeh: Varför har man inte frågat de boende hur de upplever sitt boende på Hemlaås idag?
Gredfors: Dialog med de boende sker alltid kontinuerligt, till exempel via förvaltningens egen brukarundersökning. Dialog med de boende på Hemlaås har genomförts.
E-folkets kommentar: Enligt de boende har de inte tillfrågats om hur de ställer sej. Och om de tillfrågats så skulle Göran Gredfors veta att de boende sett Hemlaås som ett lyft och att rädsla och sorg rådde inför nedläggning. Gredfors kan gärna få inkomma till E-folket med en rapport från ”dialogen” med de boende.
Jawad Zanganeh: Har de boende beretts platser utifrån de stödbehov de har?
Gredfors: Ja, då alla som har bott på Hemlaås har ett gynnande beslut (individuell behovsprövning) har detta skett. Det vill säga att alla har beretts fortsatta insatser utifrån bedömda behov.
E-folkets kommentar. Enligt samtal med personal som arbetat på Hemlaås har det gått riktigt illa för flera av de utflyttade. Mycket mera drickande och droganvändning. En hamnade i hemlöshet då han avvek från behandlingshem.
När det gäller personalen är läget följande: Alla har blivit omplacerade, men för 4 st handlar det bara om vikariat på 8 månader till 1 år, sedan är tiden oviss igen för dom.
Hur var det då med den besparing som nedläggningen skulle innebära. När vi tittar på siffrorna ser vi ingen besparing.
Boendet sker efter utflyttningen genom Bostad Först (ett samarbete med Sörmlands Stadsmission), det vill säga individuella lägenheter. Det är naturligtvis ett oerhört framsteg jämfört med hemlöshet men i det här fallet ett steg tillbaka jämfört med Hemlaås med den gemenskap, omvårdnad och trygghet som detta boende gav.
Ekonomiskt då? Man betalade för Hemlaås 1,12 miljoner om året i lokalhyra till K-fast plus 0,2 miljoner i driftskostnader. Enligt handlingarna framgår att kommunens kostnader för utökade boenden genom ”Bostad först” blir 3,2 miljoner. De totala hyreskostnaderna blir alltså drygt 2 miljoner HÖGRE när man lägger ner Hemlaås. Dyrare alltså.
Ska man göra en besparing så måste det bli genom att säga upp personal. Personalkostnaden var på Hemlaås 6,56 miljoner om året. Personal plus en enhetschef. Vi får se hur det går med de medarbetare som nu fått tidsbegränsade anställningar.
Vi kan alltså konstatera att kommunens hantering arbetsrättsligt inte levt upp till kraven. Vi ser inte heller någon besparing. Och om det på något sätt skulle visa sej att processen ger någon liten besparing så måste det ställas mot slakten av en väl fungerande verksamhet som gjort livet något mer värdigt för människor som har det svårt.
E-folket kommer att följa upp med rapportering om hur läget utvecklas för de boende som tvingades flytta från Hemlaås.
Men även hur det blir för de fyra av personalen från Hemlaås som nu bara har fått korta vikariat.
Peter Widén
Nedan finner du länkar till fler artiklar E-folket publicerat om hanteringen kring Hemlaås.
Eskilstuna: Nu kastas de boende vid Hemlaås ut i kylan
Nu är det klart – Socialnämnden i Eskilstuna har beslutat om nedläggning av Hemlaås och
Eskilstuna: Oro och sorg efter beslutet om att stänga boendet Hemlaås
Så här röstade partierna när socialnämnden beslutade att lägga ner trygghetsboendet Hemlaås
Hemlaås-boendet i Eskilstuna: En uppskattad verksamhet raseras – Facket överkört
Eskilstuna Kommun ska spara – missbruksboendet i Hemlaås föreslås läggas ner