Hamnarbetarförbundets medlemmar i hela landet gick ut i strejk kl 12.00 i förrgår, onsdag. Hamnarbetarna kräver en förstärkt skyldighet för arbetsgivaren att sätta sig i förhandlingar med facket. Arbetsgivare ska betala högre skadestånd än idag om de bryter mot lagen genom att inte kalla till riskbedömningar och förhandlingar.
Hamnarbetarna kräver också ett förstärkt rättsligt skydd för fackligt förtroendevalda. Det kravet är särskilt aktuellt nu i och med arbetsgivarens kritiserade försök att göra sig av med Hamnarbetarförbundets Erik Helgesson.
Hamnarbetarförbundet vill inte att det ska vara möjligt för arbetsgivare att köpa sig fria när Arbetsdomstolen bedömer att de brutit mot den grundlagsskyddade rätten att organisera sig fackligt.
“Ingen ska behöva vara rädd att företräda sina arbetskamrater som förtroendevald!” skriver Hamnarbetarförbundet på hemsidan.
Ett annat krav rör arbetsgivarens användning av inhyrd personal från bemanningsföretag.
Hamnarbetarförbundet kräver åtgärder för att göra bemanningstillvaron förutsägbar, och dessutom att högst 20 % av arbetsstyrkan ska kunna utgöras av bemanningsanställda.
Att även bemanningsanställda ska ha rätt till fritid och att kunna planera sina liv, är den ståndpunkt som Hamnarbetarförbundet hävdar.
Hamnarbetarförbundet skriver att deras krav inte innebär några ökande kostnader för arbetsgivare som följer lagen och behandlar även bemanningsanställd personal med respekt.
Olika stridsåtgärder kommer pågå i olika hamnar under resten av veckan. Igår, 22 maj, strejkade Hamnarbetarförbundets medlemmar i Sundsvall, Holmsund, Karlshamn, Nynäshamn, Göteborg, Gävle och Halmstad. Andra typer av stridsåtgärder, som övertidsblockader, pågår i Stockholm, Piteå, Helsingborg och Söderhamn.
Erik Edlund
Artikeln har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.