Kari Parman:
Debatten om de höga elpriserna rasar, och varje vinter hörs samma klagomål från alla håll och kanter. Folk är upprörda över sina elräkningar och kräver att någon ska ”göra något”. Men varför detta gnäll, egentligen? Ni har själva röstat fram den elmarknad vi har idag – en marknad där elen är privatiserad, avreglerad och priset styrs av en marknadsmodell.
På 1990-talet togs beslutet att avreglera elmarknaden i Sverige. Tanken var att skapa konkurrens, vilket skulle leda till lägre priser och effektivare produktion. Detta var ingen enmansshow, utan ett politiskt projekt som fick brett stöd från flera partier, både till höger och vänster. Sedan dess har vi steg för steg lämnat ett system där staten tog större ansvar för elproduktionen och prissättningen.
Det är inte fel att ifrågasätta den utvecklingen. Men om ni har röstat för partier som förespråkar marknadslösningar, avreglering och mindre statlig inblandning, så är det lite märkligt att nu gnälla över konsekvenserna. Ni ville ha en marknadsanpassad elmarknad – och nu har ni den, med allt vad det innebär.
Ett marknadsstyrt system innebär att priserna fluktuerar beroende på utbud och efterfrågan. Under kalla vintrar och i tider av hög efterfrågan blir priserna höga. Så fungerar marknaden, precis som ni önskade när ni lade era röster.
Vill ni förändring? Då är det dags att sluta gnälla och börja tänka igenom era politiska val. Rösta för en politik som prioriterar stabila elpriser och långsiktig energiförsörjning över kortsiktiga marknadslösningar. Men tills dess – acceptera att ni har fått precis vad ni röstat för.
Kari Parman
Gnosjö