Foto: RW. Bild från kartbok, ca 1928

Gandhis saltmarsch 1930 – Första spiken i kistan för brittiska imperiet i Indien

Jag lyssnar till serien Matupproren i Sveriges Radio. Det är avsnittet ”Salt – Gandhis marsch tände Indiens självständighetskamp”. (se lästips)

Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare hört om denna saltmarsch. Den började 12 mars 1930 som en protest mot att kolonialmakten Storbritannien infört skatt på det salt som indierna kunde plocka upp ur havet. Salt som är nödvändigt i ett varmt och svettigt tropiskt klimat där kroppen behöver salt för att man ska överleva.

”Att ta ut skatt på detta havssalt är som att ta ut skatt på den luft vi andas”, menade Mahatma Gandhi när han inledde den 400 kilometer långa saltmarschen. Från början var det bara några få. Men efter vägen anslöt sin många tusen. Detta var också ett exempel på det civilmotstånd, det icke-våld Gandhi stod för.

Denna fredliga protestmarsch mot det brittiska kolonialväldet resulterade i att 60 – 100 000 indier fängslades. Även Gandhi kastades i fängelse för sitt brott mot saltlagen.

Så här beskriver Sveriges Radio programmet:

Bildskapare: stacymoir0 / Pixabay

“När Mahatma Gandhi trotsar britternas koloniallagar och plockar upp salt ur havet följer indier i hela landet efter. Den fredliga protesten blir en vändpunkt i landets kamp för självständighet.

Mahatma Gandhi stänger dörren till sin eremitbostad och ger sig barfota ut på en 400 kilometer lång vandring. Han ska trotsa det brittiska kolonialväldet.

Men många, till och med politiker inom hans eget parti, tycker det är ett misstag att fokusera på något så litet som salt när landet är under brittiskt förtryck.

Inte ens den brittiske vicekungen Lord Irving ser saltmarschen som ett hot. Men det kommer visa sig vara ett stort misstag”.

Saltmarschen i sig blev kanske ingen framgång för frihetskampen eftersom den slutade i blodbad där hundratals obeväpnade indier dödades och många fler skadades av brittiska soldater Men man kan säga att det var den tändande gnistan, den första spiken i kistan för det brittiska kolonialväldet i Indien.

16 år senare, 1947, blev Indien självständigt, efter att ha varit brittisk koloni sedan mitten av 1800-talet, och efter att tidigare ha varit under portugisiskt välde sedan 1500-talet. (se lästips Wikipedia)

Rolf Waltersson

Lästips:

Salt- Gandhis marsch tände Indiens självständighetskamp – Matupproret – Sveriges Radio (programmet är på 10 minuter och väl värt att lyssna på)

Den indiska självständighetskampen (1930-1931) – ICNC – International Center on Nonviolent Conflict

Kvanthopp: Saltet, från ur-kapitalismens vita guld till gnistan som tände revolutioner – Svenska yle. 14.10.2023 (se avsnittet med rubriken ’Gandhis saltmarsch och Indiens självständighet’. Där finns även en bild från saltmarschen)

Portugisiska Indien – Wikipedia

Drottningen är död – Lever drottningen – eFOLKET, 9 september 2022

You May Also Like