Elisabeth Ohlson, född 1961, började sin fotografiska karriär som pressfotograf på Skara Tidning 1980. Senare sadlade hon om och började arbeta som konstfotograf.
Mest uppmärksammad blev hon 1998 med sin bildsvit “Ecce Homo” (Se människan). En bildsvit på 12 bilder där hon tolkar Jesus i olika HBTQ-sammanhang.
Man kan, milt uttryckt, säga att det tog hus i helvete. Många prisade hennes bilder som storartade mästerverk där hon modigt tagit sig an att tolka Jesus som vän av de utstötta, de förtappade, de förkastade. ”Den som är fri från skuld skall kasta den första stenen”, som Jesus sa till mobben som skulle stena äktenskapsförbryterskan till döds.
På den tiden, ja ända in i våra dagar, är det bara kvinnan som ses som otuktig om hon har utomäktenskapliga förbindelser och, gud bevare, blir med barn. Männen mäts med andra måttstockar och kallas oskuldsfullt och skämtsamt för ”häradsbetäckare” som far runt i bygden och gör pigorna med barn.
”Man måste vara två för att dansa tango”, som man säger. Men ofta är det enbart kvinnan som pekas ut som den lösaktiga och som hamnar i onåd.
Andra, inte minst inom den kristna rörelsen, förfasade sig över bilderna som de såg som syndernas förfall och djävulens verk. Elisabeth Ohlson, som själv var kristen, beslutade då att lämna svenska kyrkan.
Hon fick ta emot mycket hat och hot för sina bilder ”Ecce Homo”. Kan nämnas att det nästan alltid var polisbevakning i samband med hennes framträdanden och utställningar. Så var det också när bilderna visades i Kloster kyrka i Eskilstuna, som bevakades av beväpnad polis.
Och när utställningen visades i Konstmuseet i Eskilstuna var det hela tiden Securitasvakter som höll ett vakande öga.
2017 gjorde Elisabeth Ohlson också debut som teaterregissör. (se lästips Wikipedia)
I januari 2015 visades hennes utställning Ecce Homo på Konstmuseet i Eskilstuna. Jag var där när utställningen öppnade. Det var knökfullt med besökare som ville se hennes bilder och höra hennes berättelse om hur bilderna kommit till.
I maj 2016, i samband med Pride i Eskilstuna, visades några av hennes Ecce Homo-bilder i Kloster kyrka. På grund av hotbilden tvingades man att ha polisbevakning vid kyrkan.
ELISABETH OHLSONS BILDER KAN OCKSÅ SES VID RADEMACHERSMEDJORNA I ESKILSTUNA
Ni som har besökt Rademachersmedjorna i Eskilstuna har säkert sett ett tiotal jättestora fotografiska bilder på människor i naturlig storlek. Bilderna är uppsatta på staket, plank och byggnader inom området. Det är utställningen:
”Glömda historier – Människor i 1600-talets Rademachersmedjor.
I utställningen möter du människor som levde här i slutet av 1600-talet. Den här delen av Eskilstunas kallades Manufakturiet. På uppdrag av staten tillverkades här saxar, knivar, sylar, lås, nålar, pistolpipor, fönsterbeslag, ljusstakar, betsel och mycket mer.
1671 bodde omkring 180 personer i områdets tjugo bostadshus. Ungefär hälften var tyskar, finländare och valloner, övriga hade svenskt ursprung. Dessa hamrande, festande, brödbakande, ölbryggande, barnafödande, bråkig, filande och alldeles vanliga invånare kommer till liv genom bevarade domstolsprotokoll.
Varje person har tolkats genom nytagna bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin”
Som modeller till bilderna har Elisabeth Ohlson valt helt vanliga Eskilstunabor.
Det är bilder, persongallerier, som beskriver några levnadsöden i Eskilstuna under 1600-talet.
Där finns Susanna Hindrichsdotter, en kvinna som fick barn utom äktenskapet och hade därmed ”förbrukat sin heder och utesluts från samhällets gemenskap”
Där finns pojken Erhard Jakobsson som när han letar mask i en dyngstack hittar fattigbössan som stulits från kyrkan.
Där finns hustrun Maria Falck som blivit misshandlad och som inför rådhusrätten visade upp sina sår och blåmärken hon fått, även på ”nedriga ställen”.
Naturligtvis finns grundaren av Rademachersmedjorna, Reinhold Rademacher, med bland de avbildade. Han var en industriman från Riga som förmodligen var av Nederländsk börd.
Så om ni kommer till Eskilstuna och Rademachersmedjorna kan ni ta en titt på dessa fantastiska fotografiska bilder och läsa om dessa minst lika spännande människoöden.
Elisabeth Ohlson avled 30 oktober.
Rolf Waltersson
Lästips:
Elisabeth Ohlson – fotograf, konstnär, regissör och debattör – Elisabeth Ohlson Wallin
Om Elisabeth – Elisabeth Ohlson Wallin (Här kan ni även se ett vackert stilleben som hon har ljussatt och fotograferat på ett mästerligt sätt)
Människor i 1600-talets Rademachersmedjor – Eskilstuna – NewsMachine AB. 16 oktober 2015
Eskilstunabor från 1600-talet visar upp sig – SVT Nyheter. 29 oktober 2025