Beredskapsarbetare i Hammaren. Bild Tommy Andersson

Fotbollstränare fick sparken

Lena Larsson var inredningsarkitekt och fick folk till att använda vardagsrummet på ett bättre sätt, än att det bara skulle stå och vara finrummet för att användas vid högtidliga tillfällen. Det var i slutet av 1950- och början av 1960-talet. Men hon kom även att bli känd för “slit och släng”- mentaliteten. Man skulle leva bekvämt, inte spara och gneta, hellre slänga och köpa nytt.

Willy Maria Lundberg var journalist och konsumentupplysare och verkade under samma period. Hon menade att man kan vispa med en dålig visp och ändå leva till 90 år, men däremot inte om man äter kvicksilverförgiftad fisk.

Ja, var kommer nu fotbollstränaren som fick sparken in? Jo, “resultat krävs i högre fart” som nån proggmusiker skrev, och kan inte tränaren få laget på fötter och vinna nästa match riskerar han att få sparken – “ut med den”!

Konsumtionen av fotbollstränare och produkter som inte går att reparera – som inte ges möjlighet till en längre period av möjligheter – är inte hållbar. Ge fotbollstränaren TID att bygga upp laget, använd det gamla materialet – att köpa nytt jämt och ständigt är inte hållbart.

Bilden är på gamla Hammaren, Nyforsgatan, Eskilstuna. Den gamla fabriksbyggnaden är från 1880-talet och fick namnet efter Fabriken Hammare AB 1926. Huset köptes av kommunen 1981. Beredskapsjobbare håller på och röjer ut det gamla för att huset sedan tillvaratas och renoveras till allaktivitetshuset Hammaren.

Text och bild Tommy “Bimman” Andersson