Jag var inne på Systembolaget för några dagar. Där får jag syn på en ovanlig variant av boxvin. I stället för den vanliga papplådan/ kartonglådan var vinet förpackad i en mer “elegant” trälåda.
Nyfiken som jag är undersökte jag denna trälåda lite närmare. Det visar sig att inuti denna trälåda finns den vanliga kartongboxen. Jag köpte hem en förpackning i “studiesyfte” för att kolla lite närmare.
När man drar upp gaveln på träboxen ser man den dolda kartongboxen. Det är alltså en låda i en annan låda. Ungefär som de ryska dockorna.
Det här är naturligtvis ett designknep. Det är mer kultiverat att pimpla rödvin ur en trälåda än ur en papplåda.
Att designa förpackningar för att locka kunder har numera blivit en “vetenskap” där man lockar mera med förpackningen än själva innehållet.
Det finns till och med kurser på våra skolor där man lär sig hur man ska formge förpackningar för att dra till sig kundernas uppmärksamhet.
I en avhandling från Södertörns Högskola från 2016 “Konsumentbeteende och förpackningsdesign – ett samspel i butikshyllan” kan man läsa hur det fungerar:
“En starkt konkurrerande marknad har tvingat företag att hitta nya vägar att marknadsföra sig på. Att använda förpackningsdesign har visat vara ett starkt verktyg…Förpackningen har fått en viktig roll genom att få produkten att sticka ut i butikshyllan, men den är även ett sista steg att kommunicera ut varumärlet”, skriver man i sammanfattningen i avhandlingen från Södertörns högskola.
På ett annat ställe hittar jag att:
“Utseendet på förpackningar blir allt viktigare. En amerikansk undersökning visar att ett säljande utseende på en förpackning i butiken ger 8 gånger pengarna jämfört med en reklamkampanj”.
Sedan får eleverna en uppgift att forma utseende på en valfri produkt. Det är mycket att tänka på.
Vad vill du sälja? Vilken profil ska din produkt ha? Är det t.ex. lyx eller prisvärdighet som är det viktiga?
Vilken är målgruppen? Var i butikshyllan ska den stå? Med vilka konkurrerar den?
Hur ska den sticka ut för att synas i butikshyllan? Färg och form viktigt!
Och så vidare.
Det är alltså det här man ska lära sig på våra skolor – hur man lockar och lurar kunder genom snitsiga och förföriska förpackningar. Där förpackningarna nästan blir viktigare än innehållet när man ska kränga varor.
Det här är väl nån slags “vetenskap”. Det funkar säkert. Vi går på det. Det sägs ju att man “äter med ögonen” också.
Det är också vanligt att man ljuger genom förpackningarna. Ta bara den här pajen där mästerkocken Leif Mannerström, som poserar tryggt på förpackningen med armarna i kors, står som nån slags garant för innehållet.
Inte kan man påstå att pajen inne i kartongen har stora likheter med pajen på förpackningen. Jag värmde den enligt konstens alla regler på förpackningen. Ändå ser den ut som en koblaja.
För att förvissa mig om att denna paj inte bara var ett enstaka “olycksfall i arbetet”, köpte jag ett par andra pajer av samma fabrikat och med samma mästerkock. Inte heller dessa pajer var så speciellt “porträttlika” pajerna på förpackningen.
Jag påstår att det är att luras. Visa i stället en paj som den ser ut på riktigt. Men det säljer nog inte lika bra.
Som sagt, det blir allt vanligare att man med läcker design styr våra val.
Det kan i alla fall vara bra att veta att det ligger mycket tankemöda, vetenskap och forskning bakom alla dessa förföriskt och elegant formade förpackningar.
Ibland verkar förpackningarna vara så påkostade att man undrar om de inte är dyrare än själva innehållet.
PS. Rödvinet i den tjusiga trälådan var lika surt som de i pappkartonger.
Rolf Waltersson