Bildskapare: b0red, Pixabay

Fiskeripolitiken: Dags att vakna eller återigen trycka på ”snooze”?

Snart ska EU:s fiskeriministrar samlas för att bestämma hur mycket fisk som får fångas i Östersjön nästa år. De kan välja att verka mot att fler arter av sill/strömming hamnar på listan över arter som tillåtits fiskas till kollaps, huvudsakligen av det storskaliga industrifisket.

Alternativt kan de än en gång trycka på ”snooze-knappen” och låta det (o)naturliga förloppet ha sin gång. Om ministrarnas häpnadsväckande agerande i fjol är något att gå efter verkar det senare scenariot mer troligt. 2023 skulle i den händelsen kunna ses som ett landmärke varefter EU:s politiska makthavare inte rimligen ens kan låtsas värna om beståndens överlevnad och ett hållbart fiske.

I Sverige ligger ansvaret för fiskeripolitiken hos landsbygdsminister Peter Kullgren (L). Han riskerar nu att gå till historien som mannen som sålde ut den svenska strömmingen (och sillen, och de småskaliga fiskarna och fiskesamhällena).

En EU domstol har nyligen blivit ombedd att ogiltigförklara ministerrådets beslut 2023 att trotsa larm från forskare och EU kommissionen om att vissa sillbestånd sjunkit under en kritisk nivå och var i behov av skyddande åtgärder. Miljöpartiet har tidigare stämt både den svenska regeringen och ministerrådet på samma grund. Larmet gällde sill i Bottenhavet och centrala Östersjön. I stället för att stoppa sillfisket där valde ministrarna att tillåta fiske av 55 000 ton respektive 40 000 ton.

Kort därpå fick Europaparlamentet ingripa för att hindra samma ministrar från att skynda igenom ett förslag att stryka från lagstiftningen den klausul som triggar de ovannämnda skyddsåtgärderna. Förslaget ligger kvar men kommer nu att genomgå en mer transparent granskning av parlamentet.

De föreslagna tillåtna fångstmängderna för 2025 avslöjades i måndags av kommissionen. I centrala Östersjön (ett av områdena det larmades om i fjol) föreslås det att tillåta fiske av mer än dubbelt så mycket sill som förra året.

Om det andra området det larmades om – Bottenhavet – har kommissionen valt att vänta med att lämna sitt förslag. Ämnet har varit föremål för många diskussioner mellan Finland och Sverige som är ensamma om rättigheterna i Bottenhavet.

Nu är det upp till EU ländernas regeringar att analysera kommissionens förslag och förbereda sina förhandlingspositioner inför ministermötet 21-22 oktober där de ska besluta om de slutliga fångstmängderna och kvoterna. I Sverige är det riksdagens EU-nämnd som ska granska regeringens förslag.

Längre fram ska förslaget att slopa den ovannämnda skyddsklausulen behandlas av Europaparlamentets fiskeriutskott, där inte mindre än sex svenska ledamöter är representerade. (se lästips)

Anna Eriksson

Lästips

Those are our rules, and if you don’t like them, well, we’ll make others” – Stockholm University Baltic Sea Center, 7 december 2023

Ska Bryssel-svenskar rädda strömmingen? – eFOLKET, 30 juli 2024

Kvoter i Östersjön – Havs och Vatten myndigheten

Rådets Förordning (EU) 2023/2638 – Innehåller det kontroversiella beslutet fattat av fiskeriministrarna i oktober 2023

Förordning  (EU) 2016/1139 – Upprättar den fleråriga plan som reglerar fisket av bl a sill i Östersjön. Innefattar i Artikel 4.6 den s k ’femprocentsregeln’.

You May Also Like