Elisabeth Ohlson Wallin talar vid invigningen av utställningen Ecce Homo, Stadsmuseet Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

Finsk KD-politiker åtalad för hets mot folkgrupp – Påstår att homosexualitet är en sexuell utvecklingsstörning

Den finske kristdemokratiske riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalas för sina uttalanden vid tre tillfällen om homosexuella.

Riksåklagaren anser att Räsänens uttalande nedvärderar och kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därmed överskrider de både yttrande- och religionsfriheten.

Vad Päivi Räsänen bland annat har sagt är att “homosexualitet är en vetenskapligt baserad psykosexuell utvecklingsstörning”.

Och att: “Homosexuella inte är skapta av Gud likt heterosexuella”.

Själv tillbakavisar hon anklagelserna genom att hänvisa till bibeln:

“Jag anser inte att jag har gjort mig skyldig till hot mot någon folkgrupp, inte heller förtal eller förolämpning. I alla dessa fall har det handlat om bibelns lärdomar om äktenskapet och sexualiteten”, skriver Räsänen i ett pressmeddelande.

Ja så är det väl. Ska man följa finsk lag kan det vara hets mot folkgrupp att påstå att homosexualitet är en psykologisk utvecklingsstörning.

Ska man följa vissa skrivelser i bibeln är det till och med dödsstraff för homosexualitet:

“Om en man ligger hos en man såsom man ligger hos en kvinna, så göra de båda en styggelse; de skola straffas med döden, blodskuld låder vid dem” -3 Mos. 20:13.

På ett annat ställe i bibeln, Paulus första brev till korinterna kan man läsa:

“…Inga otuktliga eller avgudadyrkare eller horkarlar eller män som ligger med andra män, inga som är tjuvaktiga eller själviska, inga drinkare, ovettiga och utsugare – ingen sådan får ärva Guds rike”.

En del påstår att det handlar om felöversättning, att det ska vara: “Män som ligger med pojkar”. Således pedofili. Men om detta tvista de lärde.

Konstigt nog står det tydligen inget i bibeln om “kvinnor som ligger med kvinnor”. Är det bara manlig homosexualitet som är förkastlig?

Rättegången inleds idag 24 januari. Det ska bli intressant att se vilken lag som väger tyngst. Bibeln eller finsk lag?

PS. Päivi Räsänen är riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan 1995. Hon var partiordförande åren 2004-2015.

Bilderna jag bifogar inlägget är tagna 24 januari 2015 vid invigningen av fotoutställningen Ecce Homo på Stadsmuseet i Eskilstuna. Det är den omtalade och beryktade utställningen av Elisabeth Ohlson Wallin, som talar vid invigningen på den ena bilden

Foto: Rolf Waltersson.

Några av bilderna visades även i Kloster kyrka i Eskilstuna. Jag tror det var första (och enda?) gången en kyrka haft modet att visa hennes bilder.

Ecce Homo är latin och betyder “Se Människan”.

Rolf Waltersson