Sågarsvedet. Foto: Rolf Waltersson.

Ett dråpslag mot barnkolloverksamheten i Eskilstuna

EN KORT HISTORIK

Eskilstuna kommun har bedrivit barnkolloverksamhet sedan 1936. Det började vid Åshorn som ligger i Trosa kommun. 1946 öppnades kolloverksamheten vid Sågarsvedet som ligger cirka 2,5 mil utanför Eskilstuna.

Sågarsvedet har 32 övernattningsplatser och Åshorn 54. Med två perioder blir det sammanlagt 172 barn som varje år får sin sommarvistelse på kollo.

Kolloverksamheten riktar sig till skolbarn från årskurs 1 till 6.

Senare, jag vet inte vilket år, tillkom dagkolloverksamhet på Solvik som ligger vid Mälaren i Eskilstuna. Dagkollo innebär att barnen skjutsas fram och tillbaka varje dag. Kolloverksamheten på Solvik har varit i samarbete med KFUM på den sommargård som byggdes 1922. På Solvik har man plats för 100 barn varje år. 25 barn i taget under fyra omgångar. 2022 sade kommunen helt plötsligt och på något otydliga grunder upp samarbetsavtalet med Solvik.

För att inte stå helt utan dagkolloplatser ordnade kommunen akut och provisoriskt 2023 ett 60-tal platser på Sågarsvedet, vilket skulle vara en tillfällig lösning. Hur många platser det blev i år vet jag inte, men jag har hört att det blev färre än 2023. Man tycker inte Sågarsvedet lämpar sig för dagkollo på grund av det långa reseavståndet på nästan 5,5 mil tur och retur dagligen.

Badplatsen, Sågarsvedet. Foto: RW.

NU ÄR KOLLOVERKSAMHETEN HOTAD AV NEDLÄGGNING ELLER KRAFTIG BANTNING

Kolloverksamheten ligger under socialförvaltningen och socialnämnden. Förvaltningen går back. Det saknas närmare 39 miljoner för att få ekonomin i balans. Att man går med minus kan ju bero på att man varit underfinansierad redan från början. Att budgeten helt enkelt varit för liten i förhållande till uppdraget och behoven.

Ett av “sparkraven” är nu att banta eller ta bort kolloverksamheten helt. På förslag från förvaltningen ger man två “sparalternativ” till nämnden, som ska fatta beslut 11 oktober.

Förslag 1a: “Ingen kolloverksamhet inom socialnämndens verksamhetsområde”.

Man menar att ansvaret för verksamheten ska läggas på någon eller ett par andra förvaltningar. Men det är ju ingen “besparing”. Det är bara att flytta kostnaden från ett ställe till ett annat.

Förslag 1b: “Fortsatt kollo med minskat antal gårdar. Nämnden behåller gården Sågarsvedet och fortsätter erbjuda kolloverksamhet i olika omgångar men med minskat antal platser. Gården Åshorn sägs upp”.

Om förslaget 1b blir beslutet kommer antalet barn som får gå på kollo att minska från 172 till nånstans under 64.

I det här sammanhanget nämner man inte Solvik. Tar man med Solvik i beräkningen så minskar antalet barn som får gå på kollo från 272 (172+100) till nånstans under 64.

HUR VIKTIGT ÄR KOLLO FÖR BARNEN?

Nu är Eskilstuna kommuns sommarkolloverksamhet i full gång.

I år får cirka 225 (har jag fattat och räknat rätt innebär det 53 dagkolloplatser vid Sågarsvedet min anmärkning)barn åka på sommarkollo som arrangeras av Eskilstuna kommun. Kolloverksamheten är behovsanpassad och riktad till barn som är i behov av en vilsam, stimulerande och trygg miljö. Barnen erbjuds både dygnet-runt-kollo och dagkollo. Barnen får bland annat åka med båt på hajk till en ö, uppträda på scen och laga mat över en eldstad. Barnen kan också bygga något i snickarboden, bada när det regnar eller gå på upptäcktsfärd i naturen…

Kolloverksamheten är otroligt viktig för de här barnen. De får uppleva nya saker och lära känna nya kompisar tillsammans med engagerad personal. Vi ser avtrycket det gör i barnens liv genom hur de växer och utvecklas av erfarenheten. Vi arbetar varje dag med att stärka barnen och fylla deras minnesbanker med fina och värdefulla sommarminnen”, säger Lisa Linde, samordnare för Eskilstuna kommuns kolloverksamhet. (se lästips 9 juli 2024)

Förvaltningschefen sågar kolloverksamheten

Men de här positiva orden om kolloverksamheten är tydligen inget Elisabeth Kántor, förvaltningschef i socialförvaltningen, tror på. I det pressmeddelande kommunen skickade ut 4 oktober skriver hon under rubriken: ”Socialnämnden i Eskilstuna föreslås besluta om nya åtgärder för en ekonomi i balans”:

Det saknas dessutom evidens på att kollo bidrar till utveckling hos barnen eller förhindrar att barnen inte behöver socialtjänstens stöd i övrigt…”. (se lästips pressmeddelandet)

Det här kan inte tolkas på annat sätt än att förvaltningschefen mer eller mindre sågar betydelsen av kolloverksamheten.

Har förvaltningschefen kanske lyssnat för mycket till Cornelis Vreeswijk och ”Brev från kolonien”, och tror att det är så det går till?

Jag är inte expert på ämnet barnkollo. Men jag är ganska övertygad om att det man ”sparar” genom att kraftigt skära ner på verksamheten slår tillbaka som ökade kostnader längre fram. Ökade kostnader både i form av pengar och i form av att barn och ungdomar mår sämre om och när de inte får den här stimulerande verksamheter som kollo erbjuder.

Eskilstuna är dessutom en kommun med hög barnfattigdom. Den högsta i länet och bland de högsta i landet. Vi har också en situation där barn och ungdomar mår allt sämre rent psykiskt. Att då ”ge sig på” barnkolloverksamheten när den behövs som mest är helt bortitok.

OM SOLVIK

Solvik, som jag nämner inledningsvis, har i många herrans årtionden bedrivit dagkolloverksamhet enligt avtal med Eskilstuna kommun. För att ta emot 100 barn per säsong har man fått en ersättning från kommunen på 750 000 kronor som ska täcka alla kostnader Allt tycka ha fungerat till belåtenhet under alla dessa år, ända fram till 2022.

Solvik. Bild från KFUM:s hemsida.

2022 gör socialförvaltningen ett oannonserat studiebesök, där man påtalar brister i verksamheten. I handlingarna står::

Ett studiebesök på kolloverksamheten i Solvik gjordes i mitten av juli 2022. Vid detta besök gjordes bedömningen att verksamheten inte uppfyllde syftet med kolloverksamheten. Dels hur verksamheten anpassade sig till målgruppen, dels kring personalens kompetens och förhållningssätt”

En anklagelse som kan tyckas lite svepande. Inget förtydligande i VAD som brister i personalens utbildning och kompetens.

Jag vet inte om jämförelsen är relevant i det här sammanhanget. Men kommunen har ju mängder med lärare som är “obehöriga”. Som inte har rätt “behörighet”. Men ändå funkar och duger de som lärare år efter år.

Likaså det här med “förhållningssätt”. På viket sätt personalen brister i ”förhållningssättet” framgår inte heller av handlingarna

Skulle det vara en rättegång skulle inte såna här svepande anklagelser duga. Kanske det finns andra uppgifter/anklagelser i det fördolda men som inte finns i nämndens beslutsunderlag?

I en skrivelse till socialnämnden 2022-12-13 efterlyser KFUM Solvik en dialog med kommunen för att man gemensamt ska kunna lösa de problem som finns.

Men vare sig förvaltningen eller nämnden var intresserade av att reda ut och rätt till de brister som påtalades vid studiebesöket.

En oenig nämnd beslutar 2022-12-13 att bryta allt samarbete med Solvik och att “förvaltningen ser över möjligheten att driva verksamheten i egen regi”. Det som sedan blev dagkollo vid Sågarsvedet i bantad omfattning.

Vänsterpartiets ledamot i nämnden Jawad Zanganeh reserverar sig mot beslutet. I sin reservation skriver han:

Jag yrkar i första hand på att ärendet skulle återremitteras så att förvaltningen skulle ta fram ett förslag som innebär fortsatt samarbete med KFUM om dagkollo i Solvik, där förvaltningen ställer krav på verksamhetens utformning, personalens kompetens och lämplighet, möjlighet till insyn med mera. Vidare skulle förvaltningen bidra med stöd om så behövdes för att kunna genomföra en bra kolloverksamhet sommaren 2023”

Till saken hör att vid en jämförelse “rapport verksamheten 2022” levererade kollot vid Solvik det bästa resultatet av alla tre kollon (Solvik, Åshorn och Sågarsvedet). Solvik är bäst på 4 av 5 mätpunkter.

Även när det gäller “mest kostnadseffektiv” ligger Solvik i topp. Men den jämförelsen haltar lite eftersom Solkvik endast har dagkolloverksamhet medan Åshorn och Sågarsvedet har övernattningskollo – som ju kostar mera per elev, Här noterar jag att kostnaden per barn och dag är betydligt högre på Sågarsvedet än på Åshorn. 3 673 kronor per barn och dag vid Sågarsvedet, att jämföra med 2 136 kronor vid Åshorn. Den stora skillnaden kan eventuellt bero på lokalkostnaden – att Sågarsvedet efter en brand har byggt en ny huvudbyggnad. (se bifogade tabeller nedan)

Att nämna i sammanhanget är att året därpå, 2023, tog Solvik emot en buss med barn från Chernihviv-regionen i Ukraina. ”De är här på ett tio dagar långt sommarläger – en paus från en krigsdrabbad vardag”, skriver Eskilstuna-Kuriren. (se lästips)

Under en period drevs Solvik som en egen förening inom KFUM – Föreningen KFUM Solvik. Men inom KFUM var man inte helt nöjd med den lösningen, så nu i höst har man “tagit tillbaka” Solvik i egen regi igen.

Som avslutning. Jag har begärt och fått ut alla handlingar som rör kommunens beslut att säga upp bekantskapen med KFUM Solvik. Jag har läst och tolkad efter bästa förstånd. Inte sällan är handlingar av det här slaget ganska formella och knastertorra till sitt språk.

Jag har pratat med en kompis som har jobbat 46 somrar på kollot i Åshorn som berättade att det här har slagit ner som en blixt från klar himmel. De som arbetar med kollobarnen är ju projektanställa för varje säsong och omfattas kanske därför inte av MBL (Medbestämmandelagen). Men det är ju inte förbjudet för kommunen att ändå föra en ”dialog” med de som jobbar med verksamheten och som förstår den bäst. Som arbetsgivare borde det väl vara intressant för kommunen att fånga in synpunkter från de som “arbetar på golvet”.

Någon har kallat MBL för “tutan”. Före MBL var det fritt fram att “köra över” de anställda. Efter MBL måste arbetsgivaren, i det här fallet Eskilstuna kommun, tuta innan man kör över dem.

Rolf Waltersson

Lästips:

Eskilstuna: Maria Chergui (V): “Hur kan ens ett förslag om att lägga ner kollo läggas fram?” – eFOLKET, 8 oktober 2024.

Socialnämnden i Eskilstuna föreslås besluta om nya åtgärder för en ekonomi i balans – Pressmeddelande från Eskilstuna kommun. 4 oktober 2024

Nu är Eskilstuna kommuns sommarkolloverksamhet i full gång – Eskilstuna kommun. 9 juli 2024

Eskilstuna kommun planerar att genomföra sommarens kolloverksmhet utifrån rådande pandemi – Eskilstuna kommun. 3 februari 2022 (Här finns även Solvik med i planeringen)

Sommarläger under fridfull himmel – Eskilstuna-Kuriren. 2023-07-04

Kommunen vill stänga barnkollo på Solvik – Eskilstuna-Kuriren. 2022-11-22

Cornelis Vreeswijk – Brev från kolonien

You May Also Like