Ebba Busch som Moder Svea.

Ebba Busch – Vår nya Moder Svea

Sverige har fått en ny nationalsymbol – Moder Ebba.

Det är Kristdemokraterna i Degerfors som gjort en ny bildversion av Moder Svea där Ebba Busch poserar med vapensköld, svenska fanan och lejon, och med en dramatiskt brinnande himmel som bakgrund.

På bilden är det bara svärdet som fattas. Men med tanke på att “skjuta skarpt” borde det i så fall vara ett automatgevär.

Efter att påmints om att bilden med Ebba Busch har stora likheter med ett skivomslag från den nationalistiska musikgruppen Ultima Thule, plockade KD i Degerfors bort sin Moder Ebba.

Märkligt nog har jag inte sett någonstans att man gjort kopplingen till symbolen Moder Svea som skapades 1672 och är en historisk symbol som använts flitigt i nationalistisk propaganda.

Jag tar för givet att det var den kopplingen KD tänkte när man skapade sin nya nationalhjältinna. Men så kom Ultima Thule in i bilden och sabbade det hela.

Ultima Thule som bland annat haft en del “samröre” med Bevara Sverige Svenskt (BSS).

Lästips:

PS. Jag googlar “Moder Svea” och råkar hitta en bild som är exakt den KD i Degerfors använt. Har de fromma kristdemokraterna även gjort sig skyldiga till (bild)stöld och därmed brutit mot 7:e budordet: “Du skall inte stjäla”.

Rolf Waltersson

You May Also Like