Organisationen Djurens Rätt går nu ut med en informationskampanj för att informera konsumenter om att livsmedelskedjan Lidl fortfarande säljer så kallade turbokycklingar i sina butiker runt om i Europa. Syftet med satsningen är att Lidl ska ta mer ansvar genom att säga nej till turbokycklingar och ja till att börja arbeta enligt kriterierna i European Chicken Commitment (ECC).
Lidl är idag en av Europas ledande livsmedelskedjor med tusentals butiker och finns i totalt 30 länder, varav mer än 200 butiker finns i Sverige. De senaste åren har kedjan satsat allt mer på hållbarhet, men trots det säljer Lidl fortfarande kycklingkött från turbokycklingar – kycklingar som växer så snabbt att de får ont. I djurfabrikerna hålls kycklingarna instängda i trånga miljöer och får bara bli 35 dagar gamla innan det är dags för slakt.
”Här behöver Lidl ta sitt ansvar”
– Som en av de ledande livsmedelskedjorna i Europa har Lidl stora möjligheter att göra skillnad för väldigt många djur. Kycklingar är de djur som är flest och har det absolut sämst i djurfabrikerna, här behöver Lidl ta sitt ansvar, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Därför går Djurens Rätt nu ut i en informationskampanj, tillsammans med andra organisationer i Europa, med en tydlig uppmaning till Lidl att börja arbeta enligt kriterierna i ECC och därmed sluta sälja turbokycklingar. Genom att företag börjar arbeta enligt kriterierna i ECC säger man bland annat nej till turbokycklingar och ja till mer transparens i kycklingfabrikerna.
Lidl har sedan tidigare börjat arbeta utifrån ECC-kriterierna för sin verksamhet i Frankrike. Nu uppmanar organisationen Djurens Rätt Lidl att hålla en konsekvent linje i Europa och arbeta för bättre djurvälfärd genom att säga nej till turbokycklingar i fler länder.
”Borde vara en självklarhet”
– Jag hoppas att Lidl nu tar chansen att gå i bräschen för ett starkare djurskydd för kycklingarna i hela Europa. Det borde vara en självklarhet att säga nej till turbokycklingar och ja till en framtid utan djurfabriker, säger Camilla Bergvall.
European Chicken Commitment (ECC)
Kriterierna i ECC används vid företagens inköp av kycklingkött. De innefattar bland annat att säga nej till turbokycklingar och ja till mer plats för kycklingarna att röra sig på.
Foto: Djurens Rätt
Läs också: