Djurgårdsskolan – Foto: Tommy Bimman Andersson / eFOLKET.

Det är hänsynslöst och ovärdigt att frångå likabehandlingsprincipen 

Eskilstuna kommuns söker lärare till ett nystartat resurscentrum i vår kommun, för 12 elever. Fint, tänker nog alla som läser annonsen, för vår kommun har ju, trots antalet invånare och uppenbara behov, aldrig haft det här stödet.

Äntligen ska eleverna som allt för många gånger trillat mellan flera stolar få det stöd som de har rätt till – ett sista försök till en fungerande skolgång.

Men först utsätts eleven ofta för för övertramp och i form av tester, där beslutsfattarna  allt för ofta inte går att nå. eller samarbeta med. Utförarna av insatserna går vanligtvis på sparlåga. De är trötta – utarbetade – av kommunala sparkrav. Ett exempel är Djurgårdsskolan och dess sparkrav som förmodligen kommer slå hårt mot utsatta elever. v Eskilstuna-Kuriren har tidigare rapportera om detta.

Men 12 elever är det i praktiken inte som kommer att få en plats i den nya verksamheten. Flera platser är redan tillsatta av andra elever som befunnits i tidigare verksamheter. Vilket i sin tur öppnar för frågan om Eskilstuna kommun inte beaktat ansvaret för likabehandlingsprincipen vad gäller ansökningar till den här nya verksamheten, som sägs starta upp i höst?

En stor oro finns bland många föräldrar. Som i samråd med rektorer, speciallärare, kurator och övrig personal inom elevhälsan  diskuterat ansökningar till de planerade platserna. Nu ser det ut som några nya platser egentligen inte fanns. Platserna är fyllda av tidigare elever som redan fanns inom verksamheten.

Det slösade både min tid, tröttade ut min son ännu mer – och orsakade Djurgårdsskolan ännu mer kostnader. Kostnader  för en ansökan till en skola som inte finns.

Det har också framkommit  att inga riktlinjer eller bedömningar för ansökningarna fanns. Inget bedömningsstöd relaterat till ändamålet.

Med min bakgrund som rättvisekämpe och funkis-mamma så väntar jag nu med spänning. Och förväntar mig att kommunen tar ställning mot all form av diskriminering! Jag hjälper gärna till och bidrar vid de fall ni har svårt att uppnå en schysst icke-diskriminerande antagningsprocess med likvärdiga principer för alla elever i er “nya” verksamhet. Väl mött!

Mamma till två med ett annorlunda sätt att tänka