Bild från freedawit.com

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 8 000 dagar

Idag, 19 augusti, har Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea i 8 000 dagar.

Dawit Isaak, eritreansk-svensk journalist, författare och dramatiker fängslades av de eritreanska myndigheterna i september 2001. Han ses som förrädare av regeringen eftersom han krävt fria och demokratiska val i Eritrea.

Fyra år senare, i november 2005, under en tillfällig permission på två dagar, kunde han ta kontakt med anhöriga och berätta att han lever.

När Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak, som bor i Sverige, var sommarpratare i P1 2020 kunde hon då bekräfta att hennes pappa var i livet:

“Betlehem Isaak är författare och krönikör som i sin debutroman (‘Mitt liv utan dig’, min kommentar) skildrar hur det är att växa upp utan sin far, den fängslade Dawit Isaak. Om Sverige och Eritrea, rasism och drömmar”.

Så beskrivs hennes sommarprat som fortfarande finns att lyssna till. (se lästips) Det är en stark berättelse.

Vad som gjorts från svenska regeringarna och myndigheterna under årens lopp för att få honom frigiven är svårt att veta. Det handlar ju om “tyst diplomati”. Allt pågår bakom kulisserna, både det som man gör, och det man inte gör.

Dessutom måste det vara en diplomatisk “balansgång” i den högre skolan vad jag kan förstå. Man kan ju inte gå ut stenhårt och anklaga och kritisera Eritreas regering för de övergrepp och brott man begår mot Dawit Isaak, och samtidigt tro sig kunna föra seriösa diplomatiska samtal för att få honom frigiven.

Men ändå, att sätta någon i fängelse i 22 år utan vare sig rättegång eller dom, är i sig ett faktum som är lika tydligt som vilka verbala anklagelser som helst mot en odemokratisk och auktoritär regering som den i Eritrea.

Lästips:

Rolf Waltersson