Vi kan inte behandla ovaccinerade som samhällets fiender

Ingen som valt bort vaccinering mot covid-19 har gjort det av illvilja…Vissa vaccinmotståndare gör sig dummare än de är med de allra löjligaste Facebookgrupper och helt horribla jämförelser med förföljelsen av judar och Förintelsen, när de protesterar mot dagens krav på covidpass och vissa politiska partiers nästan uppsluppna krav på upptrappningar där man snart förväntas flasha covidpasset när man vill umgås med sig själv hemma i tv-soffan.

Men att människor reagerar med oro över myndigheters hot att stänga ute dem från samhällsgemenskapen är inte en icke-fråga. Ja, det är en pandemi. Ja, vi måste skydda människors liv och hälsa. Ja, det får ibland betyda att vi reglerar människors rörelser, begränsar vissa friheter och ställer upp villkor. Men att kringskära svenskars grundläggande fri- och rättigheter, svenskar som inte begått några brott, ja det måste faktiskt alltid göra lite ont i politiker.

“Om du är ovaccinerad vill jag inte att du jobbar på mormors äldreboende”, skrev undertecknad i en krönika. Snart tre månader senare håller jag fast vid det… Men tvinga en anställd att vaccinera sig för att få behålla jobbet, nej det kan inte en arbetsgivare göra. Och det ska vi nog vara glada för. Det blir snabbt ett sluttande plan det där med inskränkta fri- och rättigheter “för säkerhets skull”.

De allra flesta svenskar är redan vaccinerade både en, två och snart tre gånger. Helt frivilligt. Visst, vissa känner sig säkert smått hårdhänt knuffade till vaccineringsställena när de insett att de utan covidpass (som kräver två doser) kan få svårt att ens röra sig i samhället om några veckor eller månader.

Kvar nere i skyttegravarna trycker dock fortfarande mer än var tionde vuxen svensk. Som totalvägrar. Som verkar ha stärkts i sitt motstånd av att få mothugg. Vissa helt säkert för att de inte vågar, andra för att de tror allt bara är en bluff, ytterligare några för att de misstror de styrandes avsikter och en del foliehattar som köpt de allra vildaste konspirationsteorierna.

Jag tror de har fel och fattar fel beslut. Men jag vågar nog ändå svära på att de inte väljer bort vaccinet för att jävlas utan för att de tror att det är det rätta beslutet och ett ansvarstagande beslut. Just därför måste vi hitta nya vägar fram för att nå dem i stället för att bara börja bygga murar runt dem. Vi kan inte slänga ut var tionde svensk i ett rättslöst ingenmansland.

Susanne Sjöstedt, ledare i Västerbottens Folkblad.