Vi får inte vara tysta när högern blir medlöpare

Kristersson och därmed Moderaterna anpassar sin politik till de öppna rasisterna och främlingsfientliga i SD.

Det är därför ytterst oroväckande att se borgerlighetens förflyttning allt längre ut i ett stinkande politiskt träsk där hittills dessa fascistiska idéer om människors olika värde varit förpassade under lång tid.

Samma förflyttning som gjorde det möjligt för de goda medborgarna i Tyskland att se åt annat håll när deras judiska grannar deporterades till utrotningslägren.

Fascism, nazism, rasism och främlingsfientlighet är en fråga om vad som accepteras i politiken. Vad vi ser i svensk politik i dag är hur denna mentala röta fått fäste och sprider sig. Jag har i ett par romaner beskrivit hur detta kan ske och faran av tystnad.

Det är som Martin Luther King uttryckte det: “Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”.

Låter DU och JAG tystnad råda, blir du och jag också medskyldiga. Som arbetare har du mer samhörighet med arbetaren från annat land än arbetsgivaren från ditt…

När vi med större kraft och övertygelse mer än någonsin borde hävda alla människors lika värde får vi inte ta oss friheten att se bort, att vara tysta.

Det förstår Kristersson, men makten och härligheten är viktigare än humanism och empati för medlöpare. Så också moderatledaren.

Ingemar E L Göransson, krönika i Elektrikern.