Vi behöver en statlig bank för vanligt folk

Gång på gång har de svenska storbankerna visat att de inte förtjänar allmänhetens förtroende. De senaste åren har det blivit tydligt att penningtvätt, skatteflykt, och skumma skatteupplägg verkar vara återkommande inslag i bankerna och som de också tjänar pengar på.

Svenska skattebetalare har räddat bankerna flera gånger och finns där om det kniper igen. Går det dåligt för banken så vet ägarna att skattebetalarna finns där. Staten tar över, rensar upp och sen säljs banken vidare till nya privata ägare som ordnar nya skandaler och riskerar den finansiella stabiliteten.

Vanligt folk står där som det yttersta skyddsnätet och garanterar bankernas förluster. Även politiker med de mest ihärdiga ideologiska skygglapparna borde inse att det inte håller. Det rimliga vore ju att staten behöll sitt ägande efter att en bank räddats.

Vi betalar överpriser för bolån och fonder och vi blir som kunder en del av bankernas girighetskultur. Vi blir knutna till ett företag som bedriver en verksamhet som går emot vår egen moral. Medhjälp till skatteflykt, skatteundandragande och penningtvätt är inget som de flesta av oss vill vara en del av.

Det finns en inbyggd konflikt i det som sker med penningtvätt, skatteundandragande och skatteflykt hos storbankerna. De tjänar helt enkelt bra med pengar på kunder som vill använda sina pengar på det här sättet. Det är tydligt att den moraliska kompassen trängs undan i jakten på vinst.

Det borde stå klart för alla att vi behöver hitta en annan lösning. Småsparare och vanligt folk som söker ett bolån behöver ha en statlig bank vars syfte är att finnas till för dem och inte att maximera sin egen vinst.

En bank som kan finnas för alla i hela landet men ändå ha god lokalkännedom. En bank där man inte riskerar att dras in i ett företag där skatteflykt och penningtvätt är en del av verksamheten.

Det behövs en bank för vanligt folk där vi kan ta våra lån, sätta in våra pengar i bra sparprodukter, utan höga avgifter, och utan att någon försöker få oss att riskera mer för att banken själv tjänar på det. Det behövs en bank där vi kan ta ut våra pengar även i kontanter och sätta in dem utan att det kostar.

Det är dags att politikerna tar sitt ansvar och ser till att vi får banker för vanligt folk.

Ulla Andersson, Vänsterpartiet, debattartikel i Aftonbladet, https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8mpdBx/vi-behover-en-statlig-bank-for-vanligt-folk