Varför är högern så tyst om palestiniernas äganderätt?

Israels nya regering har nu presenterats och landet kommer åter ledas av Benjamin Netanyahu. Det kan bli den mest extrema israeliska regeringen någonsin. Netanyahu är beroende av ultranationalistiska partier som bland annat driver på för fler bosättningar på Västbanken. Enligt internationell rätt och de flesta av världens länder är sådana bosättningar olagliga.

Människorättsorganisationer har länge uppmärksammat att mark på Västbanken tvångsinlösts av israeliska myndigheter och lagar har röstats igenom som begränsar palestiniernas rätt att gå till domstol för att överklaga. Husrivningar av palestiniers hem och konfiskering av deras mark är vanligt förekommande och används ofta som en form av kollektiv bestraffning. I Gaza är nästan två miljoner palestinier förvägrade sin rörelsefrihet och satta i blockad. Blockaden är olaglig enligt internationell rätt.

Den svenska högerns tystnad gällande allt detta har aldrig upphört att förvåna mig. Är det något högern brukar prata om så är det ju vikten av äganderätt och individens frihet. Men av någon anledning verkar inte detta gäller palestinier. När deras rättigheter kränks är högern tyst som i graven.

Det hela är märkligt ur ideologisk synpunkt men går väl i linje med den allmänna amerikaniseringen av svensk politik. Under Carl Bildts (M) tid som utrikesminister var det en annan sak. Carl Bildt hade inga problem med att kritisera olagliga bosättningar eller brott mot mänskliga rättigheter.

Numera är det man hör från högern oftast ensidigt pro-israeliskt. Bara de senaste veckorna har SD velat dra tillbaka det svenska erkännandet av Palestina och KD motionerat om att frysa biståndet som går till det palestinska civilsamhället. Det är synd och motverkar möjligheterna till fred…

Palestina är ingen stat som kan ställas till ansvar, eftersom Israel ockuperar den. Men för ordningens skull ska sägas att den palestinska myndigheten på Västbanken är genomkorrupt och Hamas i Gaza är en terrororganisation. Om Palestina bildade en egen stat skulle det säkert finnas skäl att kritisera även den.

Vår lojalitet bör istället vara hos de vars mänskliga rättigheter blir kränkta. Det kommer bli ännu viktigare under Israels nya högerextrema regering. Den svenska högern hade med sitt historiska engagemang för äganderätt kunnat göra nytta. Tyvärr verkar de istället ha valt enögdhetens väg.

Henrik Jalalian, ledare i Värmlands Folkblad.